Dinsdagavond tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Pakhuis de Zwijger is de Nieuw Amsterdam Prijs 2023 uitgereikt aan de FIXbrigade Amsterdam. Directeur Egbert Fransen roemt de FIXbrigade voor hun inzet voor het isoleren van Amsterdamse huurwoningen met achterstallig onderhoud. Daarmee versnellen ze de verduurzaming van de stad, geven waardevolle werkervaring aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en helpen Amsterdammers met een kleine beurs om hun energiekosten te verlagen. De FIXbrigade helpt, midden in de energiecrisis, Amsterdammers letterlijk uit de kou.

Andere winnaars

Daarnaast werden ook de Voor Amsterdam van Morgen Prijs 2023 en de Een Leven Lang voor de Stad Prijs 2023 uitgereikt.

Krakersgroep Mokum Kraakt kreeg de Voor Amsterdam van Morgen Prijs 2023 uitgereikt voor hun protest tegen de woningnood. Waardoor zoals ze het zelf zeggen, de stad weer van de bewoners wordt. Zo vragen ze aandacht voor betaalbaar wonen, organiseren ze filmvertoningen en lezingen, en zijn een broedplaats voor kunstenaars.

Hèlen Burleson-Esajas kreeg de Een Leven Lang voor de Stad Prijs 2023 uitgereikt voor haar jarenlange inzet voor onze stad. Hèlen heeft zich als voorzitter van Stichting Beheer Het Groeiend Monument ingezet voor de komst van een herdenkingsmonument voor de Bijlmervliegramp. Samen met de werkgroep organiseerde zij activiteiten gericht op herkenning, erkenning, saamhorigheid en verbondenheid. Vanaf dag één is er met buurtbewoners en kunstenaars samengewerkt aan het creëren van een warm en uitnodigend monument. Daarnaast was zij onder meer van 1991 tot 1998 lid van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Amsterdam Zuidoost.

Naast de prijsuitreiking werd de avond afgewisseld met muziek van Xillan. Danser en choreograaf Roshanak Morrowatian performde de solo-dans ‘Diesel’, die ze maakte naar aanleiding van het programma Rising Iran waar ze met haar dansvorm vertelde hoe zij zich voelt over de situatie in Iran.