Tot en met 17 juni 2022 is de foto expositie ‘Verzet’ te bezichtigen in New Metropolis Nieuw-West, waarbij het project op 17 juni (vanaf 18.30 uur) feestelijk wordt afgesloten met een event op locatie. Voor dit project hebben Shirley Brandeis, William Lounsbury en Fouad Lakbir ruim twee maanden door de Verzetsheldenbuurt in Slotermeer gelopen. Samen met de bewoners hebben ze gepraat over de vraag wat verzet in onze tijd betekent. De antwoorden en verhalen over deze vraag zijn samengebundeld in een boek. Samen met de gebruikte technieken voor het maken van de foto’s, is een samenspel gecreëerd tussen het verleden, heden en de toekomst.

© William Lounsbury

Alhoewel we elk jaar opnieuw onze vrijheid vieren op 5 mei, lijken we niet altijd te beseffen hoe we tot deze vrijheid zijn gekomen; vrijheid is zo vanzelfsprekend geworden voor ons, dat we de waarde ervan niet altijd actief beseffen. We zijn deze vrijheid dankbaar door de mensen die zich hebben verzet tegen de boosdoeners.

“Met vrijheid komt verzet en met verzet komt vrijheid.”

Eén van de buurtbewoners, Ali, vat met zijn uitspraken samen wat de buurtbewoners gezamenlijk denken. Het antwoord op de vraag wat verzet in onze tijd betekent, blijkt een samenkomst te zijn van het verleden en het heden; de problematiek en de boosdoeners verschillen van het verleden, maar de geest van het verzet is hetzelfde.

De straten van de verzetsheldenbuurt in Amsterdam Nieuw-West zijn vernoemd naar de helden in het verzet die een rol hebben gespeeld bij het verkrijgen van onze vrijheid. De bewoners merken hierbij op dat zij hen nog steeds erg dankbaar zijn, maar vragen tegelijkertijd aandacht voor de huidige problematiek waar zij zelf mee te maken hebben. Zo verzetten zij zich tegen de micro en persoonlijke uitdagingen, maar ook tegen de maatschappelijke uitdagingen. Hierbij kan gedacht worden aan instellingen, denkbeelden en maatschappelijke ontwikkelingen die hen belemmeren in het uiten van hun eigen identiteit.

© William Lounsbury

Wil je meer weten over het project, de foto’s en de verhalen van de buurtbewoners? Kom dan vooral langs bij New Metropolis Nieuw-West (Burgemeester Rendorpstraat 1-3), dit kan (meestal) van maandag t/m vrijdag tussen 9.30-18.00 uur. Of kom op vrijdagavond 2 juni (vanaf 18.30 uur) naar het event georganiseerd in het kader van deze expositie, klik hier voor meer informatie.

© Shirley Brandeis, William Lounsbury, Fouad Lakbir.

Samengesteld door
Afra Turan
Stagiair New Metropolis Nieuw–West