Bij Pakhuis de Zwijger werkte ik de afgelopen jaren aan verschillende educatieprogramma’s. Tegen de zomer hoorde je altijd veel kinderen praten over de vakantie en waar ze naartoe gingen. De een ging de hele vakantie naar Marokko, de ander naar de Franse kust en de ander bleef in Nederland. Dit jaar is er veel anders, en net nu kinderen terug naar school mogen is het alweer tijd voor de zomervakantie. Dit jaar hoorde je helemaal geen verhalen over de vakanties die eraan komen, voor veel kinderen wordt het dit jaar namelijk een zomer in eigen buurt.

De zomer in de stad is misschien wel de kans om eindelijk je eigen buurt te herontdekken. Probeer eens een andere route naar de supermarkt, neem de tram naar een eindpunt en probeer je weg terug te vinden zonder gebruik te maken van je telefoon of bel deze zomer eens aan bij je buren voor een praatje.

Door het sluiten van de scholen de afgelopen periode zijn er veel onderwijsachterstanden ontstaan. Om die reden worden er extra veel zomerscholen georganiseerd. De Gemeente Amsterdam heeft hier extra middelen voor uitgetrokken voor een echte Zomer in Mokum. Maar wat kan je zoal dan doen?

Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen de hele zomer in de Maakplaats terecht. Nieuwsgierige kinderen die graag de mouwen opstropen, kunnen de hele zomer aan de slag. Kom ontwerpen, creëren, ontdekken, experimenteren en maken! Bekijk hier welke Maakplaats er bij jou in de buurt open is.

Ben je net wat ouder? Voor alle vmbo-leerlingen tussen 12-18 jaar oud organiseren Yasin Yaylali en Emin Kececi van Meesters met Dromen een zomerschool voor leerlingen van de vakscholen en andere vmbo-scholen die extra ondersteuning nodig hebben. De begeleiders zijn vakdocenten, praktijkbegeleiders uit bedrijven en rolmodellen. Zie hier meer informatie over deze zomer met dromen.

In Amsterdam Nieuw-West organiseren wij zelf een zomerprogramma vol groeisessies, toffe masterclasses en creatieve sessies rondom storytelling, fotografie en media voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar: de Nieuw Amsterdam Academie. Een programma waar we samen echt dingen gaan maken om een positieve impact te leveren aan je eigen buurt. In de Nieuw Amsterdam Academie stimuleren we jong burgerschap onder jongeren in Nieuw-West. Je leert er meer over jezelf, krijgt kennis en creatieve tools om echt iets te gaan maken en leert nieuwe netwerken in de buurt kennen. Bekijk hier meer informatie.

Ben je zelf nou te oud om aan al deze activiteiten mee te doen? Geen zorgen, je hoeft je niet te vervelen! Hieronder deel ik ook graag wat kijk-, luister- en leestips om op een regenachtige zomerdag te doen.

Lisa’s Kijklijst: Een zomer in je eigen stad

EduCAUTION #10│Zomer in de stad

10 JUN 2020│Corona-achterstanden inhalen in de zomervakantie. Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Jeugdprogramma│Amsterdamse Kinderraad bespreekt: Wit is ook kleur

24 JUN 2020│Praat mee over discriminatie in de stad. Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Of bekijk een LIVECAST deze zomer:

Zomer in de stad #2 | de wekelijkse talkshow

13 juli 2020│20.30 uur | Over jongeren, zomerscholen & talentontwikkeling

Bekijk meer over het programma hier.

Lisa’s Luistertip: Een zomer in je eigen stad

De Correspondent│Goede gesprekken: Digitaal onderwijs: Lucelle Comvalius – in gesprek met Lex Bohlmeijer.

Er is de afgelopen tijd in het onderwijs keihard gewerkt om te kunnen blijven lesgeven. Via internet. Digitaal onderwijs, het was een haastig in elkaar getimmerde noodoplossing, waarbij de docenten in korte tijd het wiel opnieuw moesten uitvinden. Maar zou het ook een verbetering kunnen zijn? Lucelle Comvalius, Docent van het Jaar 2019, vond het niet makkelijk, maar heeft ontdekt dat het allerlei interessante mogelijkheden biedt die ze in de toekomst graag zou willen behouden.

Samengesteld door
Lisa Vlug
Programmamaker onderwijs
Dit artikel gaat over