Door de coronacrisis konden kinderen en jongeren maandenlang niet naar school. Om corona-achterstanden weg te werken, heeft de gemeente Amsterdam in samenwerking met o.a. bibliotheken, sportclubs, musea en scholen deze zomer een grootschalig zomerschoolprogramma opgetuigd. Vanavond gaan we in gesprek over het effect van de coronacrisis op de Amsterdamse jeugd, het inhalen van onderwijsachterstanden en het belang van talentontwikkeling als het op kansengelijkheid aankomt. Met o.a. Tanja Jadnanansing (stadsdeelvoorzitter Zuidoost) en Kenneth Macnack (initiatiefnemer Patta Summerschool).

Over de sprekers

Tanja Jadnanansing
Onze hoofdgast van vanavond is Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuidoost. Zij heeft onderwijs en alles wat met jongeren en jeugd te maken heeft in haar portefeuille. Hoe ervaart de jeugd in Amsterdam Zuidoost de coronacrisis? Wat is het effect op onderwijs en kansengelijkheid? En wat is het belang van de zomerschool?

Kenneth Macnack
Kenneth werkt voor MaDiZo in Zuidoost, een welzijnsorganisatie. Samen met Edson Sabaja (oprichter van Patta) nam hij het initiatief voor de Patta Summerschool. Tijdens deze summerschool krijgen jongeren workshops van hun helden – zoals de mannen van Patta en rapper Yung Nelg – over o.a. kunst, koken en ondernemerschap. In gesprek over waarom dit net zo belangrijk is als het inhalen van rekenen en taal.

Debbie Dussel
Debbie werkt al 17 jaar in het onderwijs en is momenteel werkzaam op basisschool de Bijlmerhorst in Zuidoost. Al vele jaren is zij actief betrokken bij de zomerschool in Zuidoost. Waarom is het – juist nu – belangrijk om ook reken- en taallessen aan te bieden in de zomer?

Imad Aoulad Taher
Door de hele stad vinden zomeractiviteiten voor jongeren plaats. Zo ook in Nieuw-West. Vanuit de jongerenorganisatie die hij oprichtte – Stichting IMD – organiseert Imad deze zomer allerlei zomeractiviteiten waarbij sport een grote rol speelt. Wat is de kracht van sport als het op kansengelijkheid aankomt?

Tim Vermeulen
Tim is directeur van Stichting NDSM Werf. Bij het gebrek aan festivals, is de voormalige scheepswerf deze zomer omgetoverd tot NDSM Zomerwerf: een plek waar Amsterdammers even een frisse neus kunnen halen en waar aan alle veiligheidsvoorschriften is gedacht. Je kunt er tuinieren, sporten of mediteren. Samen met Overtreders W hebben ze een grid ontworpen wat ook dient als proeftuin voor een voorzichtige opening up. Tim neemt ons mee in wat er deze zomer op de werf gebeurt.

Luan Buleshkaj
Ook deze aflevering zal weer op geheel eigen wijze afgesloten worden door spoken-word artist Luan Buleshkaj.

 

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
Joline Rodermans
Moderator
Mediapartner
ProgrammareeksZomer in de stad

Deze zomer geen komkommertijd, maar tijd om door te pakken en met elkaar het gesprek aan te gaan over actuele thema's die belangrijk zijn voor de toekomst van Amsterdam. In deze wekelijkse talkshow schuiven elke maandagavond om 20.30 uur bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven aan en werpen we een blik op de staat van de stad.