Vandaag spreken we met Enaam Ahmed Ali, moderator bij het programma ‘We Speak’ op 19 december en nauw betrokken bij S.P.E.A.K., een organisatie die opkomt voor de rechten van moslimvrouwen. Zij vertelt waarom deze organisatie nodig is en wat zij hopen te bereiken.

Hi Enaam, wie ben je en wat doen je?
“Ik ben Enaam Ahmed Ali, 26 jaar en ik ben iemand met echte ondernemerszin. Ik heb mijn eigen bedrijf in de mode gehad en heb daarna een overstap gemaakt naar de kant van technologie en innovatie en werk nu bij de Rabobank. Naast een ondernemer ben ik ook een activist in hart en nieren en heb ik bijvoorbeeld meegewerkt en was ik host van de Women’s March die in maart van dit jaar plaatsvond.”

Hoe ben je in contact gekomen met S.P.E.A.K.?
“Tijdens de Women’s March in maart liep S.P.E.A.K. mee in het moslimvrouwenblok. Tijdens deze march ben ik in aanraking gekomen met S.P.E.A.K. en heb ik besloten mijzelf bij hen te voegen.”

Wat is S.P.E.A.K en waar staan ze voor?
“S.P.E.A.K. is een intersectioneel moslimvrouwen collectief. Het collectief bestaat nu uit ongeveer 50 vrouwen die allemaal hart hebben voor vrouwenrechten. Wij maken ons hard voor de veiligheid op straat en kansen en toegankelijkheid op de arbeidsmarkt. We willen onze punten op de politieke agenda krijgen en hierdoor invloed uitoefenen op het beleid. Tevens willen wij het narratief in het huidige debat omgooien. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan tijdens de invoering van het boerkaverbod. We hebben toen een brief opgesteld voor de politiek, die brief is getekend door 47 andere partijen, waardoor de brief breed gedragen werd. We zien in dat het vechten voor gelijke rechten niet in één hokje past en we intersectioneel moeten handelen om tot breed gedragen initiatieven te komen.”

Waarom is een organisatie als S.P.E.A.K. noodzakelijk?
“Als we kijken naar islamofobie zien we dat bij Stichting Meld Islamofobie 90% van de meldingen over geweld komen van moslimvrouwen. Dit betekent dat moslimvrouwen vaak het slachtoffer zijn van geweld. Verder heeft het Europese hof voor de mensenrechten bepaald dat bedrijven ervoor mogen kiezen om alleen mensen aan te nemen die zich neutraal presenteren. Dit betekent voor vrouwen met een hoofddoek een verslechtering van de kansen op de arbeidsmarkt. Wat weer tot gevolg kan hebben dat de positie van deze vrouwen in de samenleving verslechterd. Deze twee voorbeelden zijn nog maar het topje van de ijsberg en daarom is het belangrijk dat er een organisatie als S.P.E.A.K. bestaat, die opkomt voor de rechten van vrouwen en in het bijzonder de rechten van moslimvrouwen”

Wat is jouw rol binnen S.P.E.A.K.?
“Binnen S.P.E.A.K. heeft alleen het kernteam een vaste taak, dit kernteam bestaat uit de oprichters en zij zorgen voor de coördinatie van het collectief. Zij zorgen ervoor dat er voldoende mensen zijn voor een activiteit en dat daaromheen een team gebouwd wordt. De andere leden van het collectief komen bij elkaar afhankelijk van het probleem of evenement en gaan na het evenement of nadat het probleem is opgelost weer uit elkaar. Zelf ben ik nu betrokken bij het evenement bij Pakhuis de Zwijger waar ik het programma zal modereren.”

Wat hoop je te bereiken tijdens het programma in Pakhuis de Zwijger op 19 december?
We willen graag samenwerken met allerlei verschillende partijen, deze willen we dan ook graag uitnodigen bij het programma in Pakhuis de Zwijger. We hopen dat we een aantal van onze punten onder de aandacht kunnen brengen en deze punten misschien wel bij andere partijen, zoals NGO’s en Grassrootst, op de agenda te krijgen. Daarvoor moet je bekent en zichtbaar zijn. We willen mensen graag inspireren, samenwerkingen tot stand brengen, misschien willen mensen zich wel aansluiten bij S.P.E.A.K. of dragen ze na dit programma S.P.E.A.K. een warm hart toe.”

Benieuwd naar S.P.E.A.K. en hun initiatieven, kom dan op 19 december naar Pakhuis de Zwijger. Reserveer hier alvast een plek!

 

Samengesteld door
Ylva Tesselaar
Stagiair Educatieprogramma's