Hoe ziet de leescultuur eruit in Amsterdam Zuidoost? Hoe kunnen wij meer mensen inspireren om te lezen? Wat inspireert auteurs om te schrijven? Hoe zorgen we ervoor dat de (kinder)boeken-wereld inclusief en herkenbaar is? Vragen zoals deze worden besproken tijdens het leesoffensief, een boekenprogramma waarin we in gesprek gaan met schrijvers of leesdeskundigen uit Zuidoost. We gaan in op de leescultuur in Zuidoost. In deze serie geven we schrijvers de mogelijkheid om te vertellen over hun eigen werk en inspiraties, maar gaan we ook in op hun wegen om anderen te inspireren.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

New Metropolis maakt dit programma in samenwerking met ZO=Zuidoost, als onderdeel van het Masterplan Zuidoost.
Deze sessie nodigen wij gevierde auteurs van kinderboeken met het thema dieren uit.

Jietong Hsu heeft met haar zus Lian Media opgezet, waar ze ook haar eigen kinderboek Ming Ming en het verhaal van de Chinese Dierenriem heeft gepubliceerd. De boetiek uitgeverij heeft de missie bekende Aziatische verhalen om te zetten naar mooie kinderboeken.

Chris Polanen is dierenarts in Amsterdam-Zuidoost. De in Suriname geboren en getogen auteur kwam op twintigjarige leeftijd naar Nederland en begon te schrijven om met zijn heimwee naar Suriname om te gaan. Hij schrijft columns en korte verhalen die zowel in Suriname als in Nederland verschijnen, recent onder meer in bloemlezing AfroLit. In 2017 verscheen zijn debuutroman Waterjager. Centaur is zijn tweede roman. De laatste is genomineerd als beste boek voor jongeren in Vlaanderen.
Pim Lammers (1993) schrijft voor volwassenen én voor kinderen. Begin 2017 verscheen zijn debuut Het lammetje dat een varken is (illustraties: Milja Praagman). Het prentenboek werd bekroond met een Zilveren Griffel en daarmee werd Pim de jongste Griffel-winnaar in de geschiedenis van de prijs. Inmiddels heeft hij verschillende titels op zijn naam staan, waaronder een groot aantal kinderboeken over gender- en seksuele diversiteit. In 2022 ontving hij voor zijn inspanningen voor een diverser kinderboekenlandschap een van de eerste Boer Boris Premies.
ProgrammareeksLeesoffensief

We gaan in op de leescultuur in Zuidoost. In deze serie geven we schrijvers de mogelijkheid om te vertellen over hun eigen werk en inspiraties, maar gaan we ook in op hun wegen om anderen te inspireren.