In alweer het derde programma van het leesoffensief wordt het plezier en belang van lezen in Zuidoost gevierd. We gaan het daarom hebben over de feestelijke opening van de Athenaeum Boekhandel. Zij zijn een samenwerking aangegaan met EduCulture van Joan Windzak. De Amsterdamse Poort heeft nu eindelijk een boekhandel dus het lezen kan echt beginnen! Hier zijn boeken te vinden voor iedereen, maar voornamelijk boeken die interessant zijn voor de bewoners van Amsterdam Zuidoost.

 

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Wie zitten er mee aan tafel deze avond?

  • Warsha Atwarie, Intercultureel kindercoach en oprichtster van KINDERVREUGDE.
    Zij richt haar aandacht op kinderen, jongeren, hun ouder(s) of verzorger(s) uit multiculturele gezinnen. Haar missie is om kinderen te helpen om te ontdekken wie ze zijn, om ze enthousiast te maken om in beweging te komen en om straalangst voor altijd bij het vuilnis te zetten. Een kind mag de ruimte voelen om te doen waar hij of zij blij van wordt, los van de verwachtingen van thuis en zonder te sleutelen aan normen en waarden.
  • Maarten van der Burg, Filmmaker, director en Fluid Poet. Fluid Poetry is moderne alchemie van beeld, geluid, muziek & passie. Fluid Poetry woont in het koninkrijk van de Digital Arts. Fluid Poetry wenst het liefst geprojecteerd te worden op Urban Screens als stadsmuren en fabriekspanden. Om zich los te zingen van bestaande contexten en daar commentaar op te geven in nieuwe verhalen. De bladzijde is een te beperkte arena en een te knellend keurslijf. Fluid Poet Maarten van der Burg is filmmaker, docent Nederlands en documentarist. Hij projecteert en werkt in Amsterdam & Haarlem. Fluid Poetry verschijnt naast het Nederlands in het Spaans en Engels. Het Digital Haiku Album Hunting Amor is ontstaan uit een internationale poëtische samenwerking met Wroclaw, Stockholm en Kyoto. De Fluid Poetry shows bestaan uit Digitale Fluid Poems afgewisseld door enerverende visuals.
  • Joan Windzak is eigenaar van Educulture, de kinderboekenwinkel voor diverse en inclusieve boeken. Daarnaast is zij winkelchef bij Athenaeum Boekhandel Zuidoost en jurylid Griffeljury 2021 -2022. Zij scout prentenboeken ten behoeve van vertaling naar het Nederlands
    Zelf vertaalt zij prentenboeken van het Engels naar het Nederlands. Joan is ook psycholoog.
  • Marassa is een artiest & dichter, eigenlijk een creatief brein uit Amsterdam, dat sinds 2019 ook lessen en workshops geeft in Creatief schrijven. Denk aan rap, spoken word en storytelling. Ook maakt ze haar debuut als actrice en medemaker in de nieuwe voorstelling ‘The SIXTH Sessions’ onder regie van Priscilla Vaudelle. Deze zal op 17 september in première gaan, in het Frascati Theater!
  • Sumeya Abdulqadir zit op het Ir. Lely Lyceum in de Kopklas. Dit is een heel bijzondere vorm van onderwijs voor slimme, gemotiveerde, theoretisch ingestelde leerlingen die een jaar willen investeren in hun (taal)ontwikkeling. In de Kopklas werk je een jaar lang heel hard aan jouw Nederlandse taalontwikkeling, zodat je uitstroomt op het VO-niveau dat bij je past (MAVO, HAVO of VWO). Het overgrote deel van de Kopklasleerlingen komt gewoon uit Nederland (85%), maar vindt de Nederlandse taal soms lastig en/of spreekt/leest thuis weinig Nederlands. Een veel kleiner deel woont pas (weer) in Nederland. Álle Kopklas leerlingen zijn gemotiveerd en willen hard werken om een enorme groei te gaan maken! Sumeya kwam binnen met een Kader advies en vertrekt straks met minstens een Havo advies.

In het programma hebben we het ook de rol van Holi in kinderboeken. Warsha Atwarie komt vertellen over de kinderpakketten die zij heeft samengesteld voor de Holi feestdag. Joan Windzak is, naast eigenaar van EduCulture, ook vertaler. Zij heeft het boek Sulwe van Lupita Nyong’o vertaald en maakt deel uit van het vertalersteam van ROSE Stories. Naast dat lezen zelf al heel leuk is, gaan we het tijdens dit programma ook hebben over het voordragen van teksten: spoken word. Marassa geeft workshops hierover en neemt ons mee in haar wereld. Maarten van der Burg maakt visuele poezië.

New Metropolis Zuidoost maakt, in samenwerking met moderator Sarita Bajnath, een maandelijks dit programma. In Zuidoost Leest komen schrijvers en spoken word artiesten spreken over hun inspiratie en kunnen mensen vragen stellen.

Dit programma is ontwikkeld door
Angelique Hoogmoed
Partners
Mediapartner
ProgrammareeksLeesoffensief

We gaan in op de leescultuur in Zuidoost. In deze serie geven we schrijvers de mogelijkheid om te vertellen over hun eigen werk en inspiraties, maar gaan we ook in op hun wegen om anderen te inspireren.