In de nieuwe documentaire ‘Your 100-year life’ van Theo Kocken – filmmaker en hoogleraar risk management aan de VU Amsterdam – worden de sociale en economische gevolgen van een steeds ouder wordende samenleving onder de loep genomen. Thema’s als armoede onder gepensioneerden, het belang van sociale interactie, vitaliteit en weerbaarheid, maar ook de vaak ondergeschikte – en onderschatte – rol die ouderen innemen in samenlevingen en het human capital dat ze vertegenwoordigen komen aan bod. De documentaire neemt het concept van pensioen kritisch onder de loep en zet de kijker ook aan het denken: wat heb ik zelf nodig voor een vervullend leven op latere leeftijd?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

‘Your 100-year life’ is geproduceerd door Bill Jones en Ben Timlet – ook bekend als Bill & Ben productions – die met verschillende films zijn genomineerd voor een Emmy. Het is de derde samenwerking tussen Theo Kocken en het productieteam. Hun eerdere internationale, maatschappijkritische documentaire ‘Boom Bust Boom’ verscheen in 2015 in Nederland op NPO 2Doc en laat zien hoe financiële crises ontstaan en hoe we die kunnen voorkomen.

Over Theo Kocken

Theo Kocken is hoogleraar Risk Management aan de VU en NWU (Zuid Afrika). Documentaires ziet hij als een uitstekende manier om maatschappelijke vraagstukken op educatieve maar menselijke manier te belichten. Zijn eerste educatieve documentaire was Boom Bust Boom, gemaakt met Terry Jones van Monty Python in 2015. Daarnaast is hij oprichter van Cardano en voorzitter van de Stichting Cardano Development, gericht op het verbeteren van financiële infrastructuur en vergroting van de financiële inclusie in lage inkomenslanden.

Met zijn nieuwe documentaire ‘Your 100-year life’ wil hij laten zien hoe onvoorbereid verschillende landen wereldwijd zijn op een structureel hogere levensverwachting. Daarnaast schetst de film oplossingsrichtingen waarmee dit langere leven met een doel en plezier kan worden ingevuld. Het verhaal wordt verteld door gewone mensen en biedt tastbare oplossingen.