Als we zo doorgaan is in 2040 een derde van de bevolking grijs, zorgbehoevend en op zoek naar een passende woonvorm. Verwacht wordt dat over het hele land, honderden verpleeghuizen zullen sluiten. De huidige generatie ouderen zal zich niet laten wegstoppen in grote centra aan de rand van de stad. Overal in het land worden kant en klare mantelzorgwoningen in tuinen getakeld als alternatief voor het oude verpleeghuizen en ontstaan alternatieven hoe we beter en langer thuis kunnen wonen. VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar denkers en doeners die niet wegduiken voor de grijze golf van morgen, die alternatieve woonvormen bedenken en onderzoeken en hoe technologie mensen kan helpen om langer zelfstandig te wonen.

De VPRO Tegenlicht documentaire “Samen grijs worden” wordt op maandag 10 oktober om 22:15u uitgezonden op NPO2.

Over het programma

We beginnen de avond met een gesprek over het maakproces van deze aflevering. Dat doen we met:

  • Maren Merckx, regisseur bij VPRO Tegenlicht, en maakte eerder o.a. de aflevering Freezing Fertility (2021).

Hierna praten we verder over de uitdagingen en de toekomst met betrekking tot huisvesting van ouderen. Welke toekomstperspectieven zijn er? Welke alternatieve woonvormen zijn er elders in de wereld, wat kunnen we ervan leren? Welke bottlenecks zijn er om betere huisvesting te bieden aan ouderen die op maat is qua (zorg) wensen, maar ook voldoet aan de sociale behoeftes?

In het laatste gedeelte gaan we het hebben over de uitdagingen en behoeftes van de sterk groeiende groep ouderen met een niet-westerse achtergrond. Hoe zit het met cultuursensitieve en cultuurspecifieke zorg, en bieden de bestaande alternatieven genoeg handvaten om de uitdagingen waar we mee te maken hebben, en mee te maken gaan krijgen, te lijf te gaan?

We gaan hierover in gesprek met:

  • Tineke Fokkema, senior onderzoeker bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en bijzonder hoogleraar Ageing, Families and Migration aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).
  • Thijs de Blok, chief Executive Officer at Buurtzorg International.
  • Jeanny Vreeswijk Manusiwa, coördinator zorg en welzijn bij NetwerkNoom, programmaleider diversiteit en dementie Bensajet Centrum & verbonden aan Tao of Care voor sociale benadering dementie en diversiteit.
ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.