Amsterdam heeft hoge ambities. 55 procent minder CO2 uitstoot in 2030, een circulaire stad in 2050, aardgasvrij voor 2040. Tegelijkertijd spelen er meerdere crises zoals de energie-, woon- en klimaatcrisis. Kortom, wethouder duurzaamheid en volkshuisvesting Zita Pels staat voor een grote opgave. In dit programma gaan we in gesprek over deze uitdagingen, vandaag en in de toekomst: wat kunnen we op korte termijn oplossen en waar werken we op lange termijn naartoe? We bespreken het isolatieoffensief, uitdagingen voor de energietransitie, de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting en circulaire kansen. Wij blikken terug en kijken vooruit op duurzame ambities van Amsterdam met wethouder Pels. Ook bespreken we wat de plannen zijn om deze ambities te behalen en wat dit betekent voor (alle) bewoners van de stad. We gaan in gesprek met de wethouder, experts en het publiek.
Janneke Jansen op de Haar is uitvoerend directeur bij Jungle Amsterdam. Samen met bewoners van de Dapperbuurt richt ze zich op thema’s als klimaatadaptatie, circulariteit en de energietransitie om zo mensen met een lager inkomen te helpen duurzamer te leven en tegelijkertijd geld te laten besparen.
Pauline Westendorp is sociaal ondernemer en medeoprichter van platform 02025 & ondernemer coöperatie Oranje Energie. Samen met haar netwerk leidt ze de energietransitie in Amsterdam zonder politieke of financiële belangen.
Amsterdam gaat de allerarmste huishoudens te hulp schieten bij de energierekening. De gemeente wil van netbeheerder Liander precies weten wie er de komende drie maanden wordt afgesloten van stroom en gas. Vervolgens wordt onderzocht of die afsluiting kan worden voorkomen.
In het afgelopen jaar zijn de energiekosten voor Amsterdamse huishoudens verdriedubbeld. Hierdoor is het voor velen moeilijk om deze kosten te betalen. Bij minstens 24.000 huishoudens gaat de gemeente helpen met het verlagen van de energiekosten. In Amsterdam Informeert gaan we langs bij Mirte Dekkers (21). Zij wordt geholpen door energiecoach Joren Braakhuis.
In heel wat buurten dreigt het gasverbruik boven het prijsplafond te komen, waardoor veel Amsterdammers toch deels overgeleverd blijven aan torenhoge energieprijzen. Het gaat vooral om wijken waar veel bewoners het goed hebben, maar ook om delen van Zuidoost, Noord en Nieuw-West.
Hoe kan het toch dat Amsterdam jarenlang linkse stadsbesturen heeft gehad en toch een stad is geworden die gericht is op hoger opgeleiden? Die vraag onderzoeken sociaal geografen Willem Boterman en Wouter van Gent in hun boek Making the Middle Class City.