Een instabiele wereld leidt tot protectionisme. Landen stellen hun eigen belang voorop, handelsbelemmeringen en importheffingen nemen toe. Europa wordt hard met de neus op de feiten gedrukt. Voedselzekerheid krijgt voorrang boven voedselveiligheid. Defensie krijgt prioriteit; klimaat- en duurzaamheidsdoelen dreigen op de achtergrond te raken.
Wat betekent dit voor de natuur? Plannen van kabinet-Schoof worden door Brussel als onhaalbaar bestempeld: niet in lijn met de Vogel-, Habitat- en Nitraatrichtlijn. Is die kritiek terecht? Welke criteria hanteert Europa, wat doet Nederland?
In deze aflevering van AAN TAFEL! x PdZ gaan Hermen Vreugdenhil & Hanneke van Ormondt in gesprek over deze vragen samen met moderators Wim Groot Koerkamp en Sara de Boer.
Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Hermen Vreugdenhil is directeur van Agrarisch Collectief Rivierenland, waarin ruim 600 boeren zich dagelijks inspannen voor een adequate uitvoering van Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Binnen BoerenNatuur, waarin 40 agrarische collectieven zijn verenigd, ziet Vreugdenhil de kwaliteit van de natuur met sprongen vooruit gaan. “Méér natuur met minder geld, het kan”, aldus Vreugdenhil.

Hanneke van Ormondt is directeur van Urgenda. Urgenda ontwikkelde een toekomstscenario voor 2030-2035 genaamd Landinzicht: ‘Grond voor een vruchtbaar gesprek’. Van Ormondt: “Als we gezonder gaan eten (minder bewerkte producten, meer groenten en fruit en met 1/3 dierlijke eiwitten en 2/3 plantaardige eiwitten) kunnen we alle benodigde voedingsstoffen voor ons en voor de dieren van Nederlandse bodem telen. Tegelijkertijd kunnen we maatschappelijke doelen op het gebied van water, natuur en klimaat halen.”