Het Noordzeekanaalgebied en de Amsterdamse haven worden klaargestoomd als waterstofknooppunt. Dit houdt in dat er meerdere productielocaties, import-, opslag- en doorvoermogelijkheden, en een hele nieuwe infrastructuur aan pijpleidingen worden afgericht. Bedrijven willen gebruik maken van groene waterstof voor onder andere staalproductie (Tata Steel) en vliegtuigbrandstoffen (SkyNRG). Wat betekent dit voor de Metropoolregio Amsterdam en welke rol willen we eigenlijk dat waterstof speelt in de regionale energietransitie?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Eduard de Visser is directeur Strategie & Innovatie bij Haven Amsterdam. Hij is verantwoordelijk voor de lange termijn ontwikkeling en transitiestrategie van de haven, de aandeelhoudersrelatie en de innovatieagenda. Eduard heeft diverse andere functies bekleed binnen het havenbedrijf. Zo was hij verantwoordelijk voor de verzelfstandiging van het Havenbedrijf, de uitrol van de internationale activiteiten van de haven en de vastgoedontwikkeling.

Edward Stigter (GroenLinks) is gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Klimaat en Energie, IPO-bestuur en Subsidies.

René Peters is Business director bij TNO waar hij binnen de unit Energie Transitie verantwoordelijk is voor de marktontwikkelingen in de sector (duurzame) gastechnologie, waaronder waterstof.

Faiza Oulahsen is hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland. Ze was jarenlang werkzaam bij Greenpeace Nederland als campagneleider en maakte deel uit van Arctic 30.

Marcel Galjee is Managing Director van HyCC (The Hydrogen Chemistry Company), leidende industriële partner voor de veilige, betrouwbare en betaalbare levering van groene waterstof en oplossingen in de circulaire chemie voor de verduurzaming van industrie.

Maarten van Dijk is medeoprichter en Chief Development Officer van SkyNRG. In deze rol is hij verantwoordelijk voor het initiëren en realiseren van alle duurzame projecten voor de productiecapaciteit van vliegtuigbrandstoffen bij SkyNRG. Hij is tevens vertegenwoordiger van het bedrijf in de Independent Sustainability Board en heeft diverse zetels in adviesplatforms van industrie en overheid.

Bart van der Meer is Technical Business Development Manager bij EVOS in de Amsterdamse haven. Waar hij de waterstofprojecten binnen EVOS leid.

ProgrammareeksGroene Transitie

Hoe geven we praktische invulling aan alle duurzame doelen in de Metropoolregio Amsterdam?