Is het Nederlandse water echt het slechtste in Europa? Met de deadline van de Kaderrichtlijn Water in 2027 in zicht, groeit de bezorgdheid. Deze Europese milieuwetgeving, die toeziet op meer dan zevenhonderd waterlichamen in Nederland, onthult een verontrustende realiteit: bijna geen enkel Nederlands waterlichaam voldoet aan de Europese normen. Een nieuw ‘stikstofslot’ lijkt in het verschiet te liggen. Waarom staat het water in Nederland er zo slecht voor? Welke oplossingen zijn er? En hoe realistisch is deze regelgeving eigenlijk? In dit programma gaan we dieper in op deze kwesties. We verkennen de oorzaken van de watervervuiling en bespreken mogelijke oplossingen. Ook evalueren we de haalbaarheid van de regelgeving en de implicaties voor Nederland.
Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Witteveen+Bos, dat voor Bouwend Nederland in kaart bracht wat de risico’s zijn voor de bouw- en infrasector als Nederland in 2027 op veel plaatsen nog niet voldoet aan de Kaderrichtlijn Water.
Johan Vollenbroek heeft zijn tanden gezet in het verbeteren van de waterkwaliteit. Zijn organisatie Mobilisation for the Environment (MOB) heeft vrijdag formele verzoeken aan twee provincies en drie waterschappen verzonden om de waterkwaliteit van de Waddenzee drastisch te verbeteren, meldt Follow The Money. Dat is geen overbodige luxe, want Nederland voldoet niet aan de eisen uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Nederland moest oorspronkelijk in 2015 aan alle KRW-eisen voldoen, maar is erin geslaagd de handhaving uit te stellen tot 2027.
Het gaat niet goed met het Nederlandse water. Dan hebben we het niet over het drinkwater, daar is niets mis mee. Maar slechts 1 procent van ons oppervlaktewater krijgt het label 'goed'. Het is zelfs zó slecht gesteld, dat het straks enorme boetes kan opleveren. "We gaan de Europese doelen niet halen. Het is onmogelijk."
Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier doet onderzoek naar de herkomst van een landbouwgif dat al sinds 1998 is verboden, maar toch is aangetroffen in oppervlaktewater in de regio. Dat meldt de waterbeheerder in de kop van Noord-Holland, na vragen over de aanwezigheid van het onkruidbestrijdingsmiddel dinoterb.
In en rondom de bollenstreken in Noord-Holland zijn hoge concentraties van het verboden en gevaarlijke landbouwgif dinoterb gemeten in het oppervlaktewater. Milieuorganisatie MOB wil dat de overheid onmiddellijk ingrijpt om de volksgezondheid en de waterkwaliteit te beschermen.