Een plantaardige burger, eieren met drie sterren, PlanetProof melk, betaalbare kromme komkommers. Onze eetwensen worden steeds groter. Het liefst eten we gezond, duurzaam, betaalbaar, veilig en lokaal. Maar we vergeten soms dat AL ons eten bij boeren vandaan komt en zij dus ook aan al deze wensen moeten voldoen. Zowel de boer bij jou om de hoek als de mangoboer 10.000 km hier vandaan. Nederland is een landbouwland en exporteert al jarenlang voedsel, kennis en ervaring over de hele wereld. Daarnaast hebben boeren te maken met Europese Wet en regelgeving, zoals het recente mestbeleid. Deze avond gaan we in gesprek met de boer en burger over duurzaam en lokaal eten. Wat betekent dit precies? Wat is de maaltijd van morgen als we aan alle wensen en wetgeving voldoen?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over het programma

In dit programma gaan we in gesprek over een toekomstbestendige landbouwsector en een nieuw Nederlands menu. Een gesprek tussen boer en burger. Wanneer is ons eten duurzaam en lokaal? Hoe kijken boeren naar de uitdagingen in tijden van transitie? Wat eten we in 2030? Passen de avocado, gehaktbal en sojasaus nog op ons menu? Welke keuzes moeten we maken in beleid, in de supermarkt en op het land?

Nico Verduin is schapenhouder en voorzitter van het Regiobestuur LTO Noord regio West. Sinds 2001 is hij gestart met melkschapenbedrijf De Westfriesedijk waarbij het maatschappelijk verantwoord produceren van hoge kwaliteit schapenkaas centraal staat. Daarnaast beheert hij sinds 2004 natuurgebied ‘De Weelen’ in West-Friesland. Vanuit zijn achtergrond in de agrarische sector behartigd hij de belangen van meer dan 10.000 boeren en tuinders bij LTO Noord.

Carlo Verhart is programmamanager van Voedsel Verbindt. Met zijn achtergrond en netwerk in de financiële sector, en onderwijs- en onderzoeksinstellingen levert hij een bijdrage aan het opbouwen van een robuust voedselsysteem met de nadruk op innovatie van gewaardeerde voedselconcepten, voedsellogistiek, voedselproductie, voedsellandschappen en voedselconsumptie.

Imke de Boer is Hoogleraar Dierlijke Productiesystemen en ontwierp een team van boeren, vertegenwoordigers van natuur- en landbouworganisaties en wetenschappers de contouren van een gezond en circulair voedselsysteem in 2050: “Re-routing the Dutch Food System; from more to better”. Hiermee wonnen ze de prestigieuze Rockefeller Food System Vision Prize.

Jasper Helmer is eigenaar van restaurant Pof, geleden op stadslandbouw project Noordoogst in Amsterdam Noord. Bij restaurant pof draait alles om een duurzame voedselketen. Ze serveren zo veel mogelijk met wat er in de buurt te vinden.

Michiel van ‘t Hek is sinds april commercieel directeur bij Hessing Super vers. Hessing is een van de grootste groente en fruit versnijders van Nederland. Michiel van ’t Hek heeft ruime ervaring in de retail- en foodsector. Onder andere als managing director bij Hoogesteger Fresh Specialist en bij de Menken Keuken. Michiel fungeerde als schakel tussen leverancier en retail bij Hessing.

DossierMaaltijd van Morgen
Fill 175 WeMakeThe.City Green
ProgrammareeksDe Maaltijd van Morgen

Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Wat betekent dit voor ons voedselsysteem? In deze programmareeks duiken we in het voedselsysteem en ons voedselpatroon van de toekomst. We nemen een kijkje in de keuken ‘van morgen’ met nieuwe recepten en met de voedselvisie 2050 als uitgangspunt. Deze visie is ontwikkeld door een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen Universiteit. We behandelen vragen als: hoe creëren we een gezond en duurzaam voedselsysteem? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat is nu al mogelijk en welke innovaties zijn nodig? Welke voorbeelden bestaan er op nationale en internationale schaal? Met als belangrijkste vraag: wat eten we morgen?