Nederland is na de Verenigde Staten van Amerika de grootste voedselexporteur ter wereld. We zijn de grootste tomatenexporteur van Europa, onze uien gaan naar Afrika en varkens naar China of Italië. Tegelijkertijd importeert Nederland sperzieboontjes uit Kenia en asperges uit Peru. De wereldwijde voedselproductie is verantwoordelijk voor ten minste 25% van alle uitstoot. Met de effecten van en bewustwording over klimaatverandering is dit wereldwijde voedselsysteem niet langer houdbaar. Het is tijd voor verandering, maar wat betekent dit voor Voedsel BV Nederland? Fotojournalist Kadir van Lohuizen gaat voor VPRO Tegenlicht op zoek naar antwoorden op vragen als: waar komt ons voedsel vandaan? Hoe wordt het geproduceerd? Waar brengen we het naartoe? En welke rol speelt Nederland in dit systeem?
Kadir van Lohuizen is fotojournalist en filmmaker. Hij fotografeerde diverse conflicten over de hele wereld en is onder andere bekend om zijn langlopende projecten over de zeven wereldrivieren, de consequenties van de stijgende zeespiegel, de diamantindustrie, de migratie in de Noord- en Zuid-Amerika en de (slechte) manier waarop zes megasteden omgaan met afval. Kadir heeft talloze prijzen en awards gewonnen in de fotojournalistiek en is medeoprichter van NOOR Images.
Clemens Driessen is universitair docent omgevingswetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Hij onderzoekt hoe morele overwegingen in de praktijk vorm krijgen in de landbouw en rond dieren, natuur en voeding. In het bijzonder richt ik me op hoe technologische innovatie ons denken beïnvloedt op deze terreinen.
Karel van der Velden is Business Development Manager bij Nijsen company. Nijsen produceert al jaren diervoeders gemaakt van restproducten uit de levensmiddelenindustrie, zoals deeg, koek, snoep en sauzen. Als het aan het Limburgse bedrijf ligt, komen daar snel ook de reststromen uit de horeca en detailhandel bij.
Roos Saat is boer en activist. Haar ouders hebben een biologisch dynamische boerderij en zelf staat Roos met een biologische fruitkraam op de markt. Via Toekomstboeren, een vereniging van duurzame boeren, is ze ook betrokken bij Excinction Rebellion Landbouw.
Esmee van Veen is duurzaamheidsmanager bij Lidl. Lidl heeft recent aangekondigd geen groente en fruit meer per vliegtuig te vervoeren. Daarnaast is de supermarkt al jaren actief om verspilling te verminderen en minder verpakkingen te gebruiken.
De VPRO Tegenlicht documentaire “De Voedsel BV” wordt op maandag 7 november om 22:15u uitgezonden op NPO2.
De VN slaakt een noodkreet om ons voedselsysteem te veranderen
De aanpak van het wereldvoedselvraagstuk vraagt ook om de technologie. Op welke manieren kan technologie ons helpen?
Lidl Nederland stopt met het invliegen van groente en fruit. De winkel wil de impact op het klimaat verminderen.