In het klimaatdebat speelt het woord ‘vrijheid’ nu maar één rol: het is een argument tegen stevig ingrijpen. Nederlanders bepalen zelf wel hoe lang ze een douche nemen, wat ze consumeren en hoe ze hun huis verwarmen. Liefhebbers van vrijheid verzetten zich tegen de dwingelandij van klimaatdrammers. In zijn Vrijheidscollege stelt klimaatjournalist Jelmer Mommers (De Correspondent) een andere benadering voor: maak van vrijheid weer een ideaal dat we aanroepen als we ergens vóór zijn. Een ideaal dat zegt: wij kiezen onze eigen toekomst, wij kunnen kiezen voor een leefbare aarde. Wat kies jij? Naast Jelmer Mommers zal theatermaker Anoek Nuyens ook een bijdrage leveren aan de avond. Zij raakte in haar onderzoek naar de situatie rond Tata Steel ook gegrepen door het begrip vrijheid. Anoek zal iets vertellen over hoe de situatie rond Tata Steel en vrijheid aan elkaar verbonden zijn. Eerder werkte Anoek samen met Jelmer en Rebekka de Wit aan de deepfake video van Rutte.
Over de spreker
Jelmer Mommers (1987) is sinds 2015 in dienst als klimaatcorrespondent bij het journalistieke platform De Correspondent. In 2017 maakte Mommers wereldnieuws door een oude klimaatfilm van Shell opnieuw te onthullen en in 2019 publiceerde hij de bestseller ‘Hoe gaan we dit uitleggen – Onze toekomst op een steeds warmere aarde’. Voorheen werkte Jelmer Mommers als onderzoeker en webredacteur voor De Groene Amsterdammer, platform Investico en De Gids, nadat hij cum laude afstudeerde van de masteropleiding journalistiek in Groningen. Met zijn scriptie won hij de Villamedia-scriptieprijs en met zijn voormalige collega’s van Investico won hij de Aanmoedigingsprijs Onderzoeksjournalistiek van de VVOJ. De afgelopen jaren richt hij zich in zijn journalistieke onderzoek naar de samenhang tussen democratie, klimaatbeleid, en vrijheid.
Anoek Nuyens (1984) is schrijver en theatermaker. Tot 2021 was ze een van de huismakers bij Frascati Theater in Amsterdam waar ze samen met Rebekka de Wit De zaak Shell maakte, waarvoor ze de regieprijs ontvingen. Samen met zakelijk leider Lene Grooten runt ze een gezelschap dat werk maakt met een focus op de klimaatcrisis. Op dit moment werkt ze aan een nieuwe dramaserie en voorstelling gebaseerd op de huidige situatie rond Tata Steel, in samenwerking met filmproducent Topkapi en BNN/VARA. Naast haar theaterwerk schrijft Anoek o.a. voor De Correspondent waar ze voor een van haar series werd genomineerd voor de Loep en later Marie Kleine-Gartman Pen won. Vorig jaar verscheen tevens bij De Correspondent haar nieuwe podcastserie Pronk.
Over De zaak Shell:
‘Nuyens en De Wit maken haarfijn inzichtelijk hoe de klimaatcrisis op dit moment een verantwoordelijkheidscrisis is.’ – NRC ★★★★★
‘Een indrukwekkende monoloog.’ – Trouw over Tata de onderzoeksavond.
Over Vrijheidscolleges
Stichting Vrijheidscolleges inspireert jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid. Ze maken sinds 2013 programma’s over leven in oorlog en conflict, democratie en rechtstaat en koppelen dit met bekende sprekers aan actuele thema’s. Dat doen zij op bevrijdingsfestivals, scholen, theaters, debatcentra en bibliotheken. Vrijheidscolleges hebben als overkoepelend motto ‘Vrijheid kan niet zonder jou’. In dit motto zit een onderliggende call-to-action aan de bezoekers; een oproep om actief mee te werken aan de vrijheden die op dit moment gelden. Welke actie onderneem jij voor de vrijheid?