Duurzaam en gezond eten voor iedereen is mogelijk. Daarvoor moet het voedselsysteem wel radicaal veranderen. Een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen University & Research, laat zien hoe we het Nederlands voedselsysteem kunnen inrichten binnen de draagkracht van de aarde. Niet alleen ecologische grenzen zijn van belang, maar ook het sociale fundament zoals eerlijke prijzen en gezond eten voor iedereen. Wie of wat hebben we nodig om de volgende stappen te zetten? Waar kunnen we NU mee aan de slag?

Op basis van de deze voedselvisie gingen we in gesprek over de gevolgen op het gebied van milieu, gezondheid, economie, technologie en beleid. Nieuwe ideeën over natuurinclusieve landbouw, nieuwe verdienmodellen, innovaties, een inclusieve voedseltransitie en een gezond voedingspatroon kwamen voorbij. We spraken met chefs, boeren, beleidsmakers, wetenschappers en andere experts uit de keten. In dit programma kijken we terug en blikken we vooruit. Wat hebben we geleerd uit deze gesprekken?

In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Wilbert van de Kamp
Moderator
ProgrammareeksDe Maaltijd van Morgen

Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Wat betekent dit voor ons voedselsysteem? In deze programmareeks duiken we in het voedselsysteem en ons voedselpatroon van de toekomst. We nemen een kijkje in de keuken ‘van morgen’ met nieuwe recepten en met de voedselvisie 2050 als uitgangspunt. Deze visie is ontwikkeld door een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen Universiteit. We behandelen vragen als: hoe creëren we een gezond en duurzaam voedselsysteem? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat is nu al mogelijk en welke innovaties zijn nodig? Welke voorbeelden bestaan er op nationale en internationale schaal? Met als belangrijkste vraag: wat eten we morgen?