De Diaspora Dialogen zijn terug met de 6e editie, waarin we de Ghanese gemeenschap uitnodigen voor een gesprek over de Ghanese cultuur en identiteit in Nederland. Tijdens dit panelgesprek leggen we de nadruk op de tweede generatie Ghanese Nederlanders, en leren we hen beter kennen door middel van drie thema’s.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over het programma

Eerst gaan we in op hoe het is om 2de generatie Ghanees te zijn in Nederland, en hoe dit invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de eigen identiteit. Vragen die hierin centraal staan zijn: ‘’Hoe beïnvloedt jouw culturele achtergrond jouw identiteit’’ en ‘’Op welke manieren probeer je je culturele identiteit te behouden in de Nederlandse samenleving?’’

Het tweede thema dat we aankaarten is cultuurbehoud. Tijdens dit thema richten we ons op de dynamiek tussen het behouden van traditionele culturele praktijken en het omarmen van nieuwe vormen van expressie en identiteit. Vragen die hierin centraal staan zijn: ‘’Op welke manieren zie jij de Ghanese cultuur evolueren in de diaspora?’’, ‘’In hoeverre vind jij het van belang om Ghanese culturele praktijken te behouden?’’ en “Hoe geven we onze culturele praktijken door aan onze toekomstige generaties?”

Als laatste gaan we in op hoe de Ghanese diaspora in Nederland zich kan verenigen, samenwerken en ondersteunen. Hierin willen we ingaan op welke initiatieven er al zijn vanuit de Ghanese diaspora gemeenschap, en of zij elkaar al ondersteunen. Een andere discussie zou kunnen zijn op welke manieren we de Ghanese gemeenschap nog beter kunnen opbouwen.

Meer over de sprekers…

Jay-Way maakt hip-hop met een wereldse flair. Zijn muziek combineert Europese en Amerikaanse invloeden, waarbij rap wordt vermengd met de progressieve hooks van pop, de relaxte sfeer van soul, en de optimistische blik van gospel. Als meertalige artiest doorbreekt hij grenzen en uitdagingen moeiteloos. Opgegroeid in Amsterdam met Ghanese ouders, werd hij al vroeg verliefd op Amerikaanse muziek, wat zijn brede, multiculturele smaak vormde en albums zoals Jaynaysis (2015), Teen Gohan (2018), en No, I’m Not Ok (2020) inspireerde.

Met Island Forgotten bereikt Jay-Way een nieuw hoogtepunt. Dit album viert de unieke eigenschappen die hem onderscheiden. Hoewel hij zich vaak als een buitenstaander ziet, blijft hij zijn eigen weg volgen en creëert hij zijn eigen ruimte binnen de hip-hopwereld. Ondanks zijn gevoel van isolatie is hij allesbehalve een eenling, met samenwerkingen met artiesten zoals Snoop Dogg, Ty Brasel, en Steven Malcolm, wat zijn opmars binnen de muziekindustrie bevestigt.

Joycelyn Akanba is een toegepaste psychologie studente die zich continu bezighoudt met zelfontplooiing en persoonlijke ontwikkeling, waarbij ze creativiteit inzet om het leven te romantiseren en om hierin een verbinding te maken met psychologie. Ze heeft onder andere gesprekken gevoerd met BNNVARA en The Late Night Talks.

Daarnaast heeft ze een passie voor schrijven, waarin ze haar inzichten (en soms ook hypothetische theorieën) over het leven in roze kleuren verwoordt op haar blog PMVTalks.nl. Momenteel is zij werkzaam als Social Media-assistente voor Amsterdam Fashion Week.

Mr Who (Malichi Korrie) is een 20-jarige creatieveling uit Amsterdam met Ghaneese roots, en hij is hier om de digitale ruimte opnieuw te definiëren. Misschien ken je hem als @mrwhooo000 op TikTok, waar hij zijn passies voor modelleren, dansen en humor mengt in hapklare content die zo authentiek mogelijk is. Modelleren is zijn hartslag. Met elke pose streeft hij ernaar een stukje van zijn diverse achtergrond en persoonlijkheid op het scherm te brengen, met stijlen variërend van high fashion tot streetwear. Maar hij is niet alleen maar bezig met poseren. Hij brengt de dansvloer tot leven met zijn bewegingen, waarbij hij beats met precisie en passie sync, en contact maakt met kijkers door de universele taal van dans.

En laten we de humor niet vergeten—hij houdt ervan om mensen aan het lachen te maken. Of het nu gaat om geestige sketches of herkenbare anekdotes, hij is helemaal in voor het verspreiden van vreugde en het bevorderen van een gevoel van gemeenschap. Onlangs heeft hij de rol van creatief directeur op zich genomen, klaar om zijn content naar nieuwe hoogten te tillen. Met oog voor esthetiek en een passie voor verhalen vertellen, is hij op een missie om grenzen te verleggen en anderen te inspireren hetzelfde te doen. Sluit je bij hem aan op deze reis terwijl hij creativiteit, authenticiteit en verbinding verkent. Laten we samen herinneringen maken, lachen delen en onze stempel op de wereld drukken.

In samenwerking met
Mediapartners
ProgrammareeksDiaspora Dialogen

Diaspora Dialogen is een reeks programma's gecreëerd door Pakhuis de Zwijger waar we ondervertegenwoordigde diaspora's binnen Amsterdam en Nederland een platform aanbieden. We werken samen met leden van diaspora’s om ruimte te maken voor (gevoelige) gesprekken over onderwerpen die binnen de gemeenschap spelen en over de gemeenschappelijke ervaring in Nederland. De geleefde ervaringen en perspectief van de diaspora staan centraal, zonder te hoeven verhouden aan de norm. (English text here)