Wanneer Ayaan Abukar in 2013 de kans krijgt om naar haar geboorteland Somalië te gaan, kan ze dit niet laten liggen. Ze wordt aangesteld als de eerste adviseur van de Somalische aanvoerder van de kustwacht-in-oprichting. Ze ruilt haar veilige woonplaats Amsterdam in voor haar geboortestad Mogadishu, waarin de dreiging van terroristische aanslagen aan de orde van de dag is. Vervolgens gaat ze met geen enkele nautische achtergrond op zoek naar een schip dat van de radar is verdwenen, waarin ze verdwaald raakt in de papieren rompslomp van internationale hulpprogramma’s. Met Hotel Mogadishu geeft Abukar het voor velen ongrijpbare Somalië een gezicht, aan de hand van het eigenaardige vacuüm waar ze verblijft: Hotel Mogadishu, waar de elite van de Somalische hoofdstad zich ophoudt. Tijdens dit programma gaat politicoloog en journalist Alberta Opoku in gesprek met de auteur Ayaan Abukar en mensenrechtenjurist Domenica Ghidei over de thema’s van Hotel Mogadishu. In ‘Blijven of Vertrekken’ onderzoeken ze de betekenis en effect van de voortdurende worsteling met identiteit en thuisland. Verwacht een avond vol gedeelde verhalen en inzichten over de complexe dynamiek van migratie, thuiskomen en de constante worsteling met de aantrekkingskracht van het thuisland.

Over het programma

In Pakhuis de Zwijger gaat politicoloog en journalist Alberta Opoku in gesprek met de auteur Ayaan Abukar en mensenrechtenjurist Domenica Ghidei over de thema’s van Hotel Mogadishu. Ze zoomen in op het gevoel van thuiskomen en het mysterie achter de voortdurende worsteling van migranten en vluchtelingen met hun thuislanden. Wat is de diepere betekenis van het voortdurend bezig zijn met dit gevoel? Welke factoren spelen een rol, en wat gebeurt er wanneer men zich overgeeft aan dit diepgewortelde verlangen?

Over de sprekers

Ayaan Abukar heeft politicologie en Law and Politics of International Security gestudeerd aan de Vrije Universiteit. Na een korte carrière als beleidsmedewerker, maakte ze de overstap naar de journalistiek, met een speciale focus op Afrika en migratie. Ze was als journalist en programmacoördinator verbonden aan Vice Versa. Daarnaast heeft ze als programmamaker bij de Rode Hoed gewerkt. Sinds 2021 is ze werkzaam als hoofd programmering bij de Rode Hoed, Felix Meritis en De Nieuwe Liefde. Foto: Annaleen Louwes

Alberta Opoku is freelance gespreksleider. Ze studeerde journalistiek en politicologie. Ook maakte ze programma’s over (internationale) politiek, maatschappij, economie en Afrika. Verder is ze medesamensteller en auteur van het, in eind 2014, verschenen essaybundel ‘Game Changers: Diasporadoeners en –denkers voor een andere Afrika-agenda’. Momenteel is ze interim-woordvoerder en communicatieadviseur.

Domenica Ghidei is een mensenrechten juriste en heeft ruim 35 jaar ervaring als strategisch adviseur, (team) coach en trainer op het terrein van non- discriminatie, diversiteit en inclusiviteit. Zij is 12 jaar lid geweest van het College voor de rechten van de Mens en de rechtsvoorganger; de Commissie Gelijke Behandeling. Verder is zij namens Nederland lid van The European Commission against Racism and Intolerance (ECRI), Strasbourg. Sedert december 2023 is zij vicevoorzitter. Haar systemisch benadering geeft bedding aan al haar aanpak.

De moderator van dit programma is
Alberta Opoku
Moderator
ProgrammareeksDiaspora Dialogues

Diaspora Dialogues are a series of programmes created by Pakhuis de Zwijger to platform underrepresented diasporas within Amsterdam and The Netherlands. We invite members of different diasporic communities  to share their experiences in the Netherlands, both good and bad, and to engage in dialogue about more sensitive subjects meant to be discussed within the community itself. These dialogues are meant to highlight these communities and bring forth discussions on topics relevant to the diasporas.