Sinds 2017 wordt er intensief gewerkt om het Amstel III gebied te transformeren van kantorengebied naar een levendige mix van woon- en werkfuncties, met circa 10.000 woningen en maatschappelijke voorzieningen. Na 7 jaar maken we de balans op hoever we zijn gevorderd en welke nieuwe ontwikkelingen er in de pijpleiding zitten. Op welke manier wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht, wat zijn de laatste updates rondom het nieuwe park en welke nieuwe gebouwen verrijzen binnenkort? Hoe zorgen we ervoor dat een gebied met veel hoge gebouwen en brede straten een gevoel van levendigheid en geborgenheid krijgt? In gesprek met de Gemeente Amsterdam, ondernemers, (toekomstige) bewoners, ontwikkelaars en geïnteresseerde over de toekomst van deze nieuwe wijk.

Over het programma

We trappen de avond af met een presentatie van Jonel Nugteren, senior projectmanager van het Amstel III-gebied, over de recente ontwikkelingen. Daarna gaan we in gesprek met enkele ondernemers, o.a. Regine Kamerling (Creative director Kitchen for Fashion), Jihad Asad (Owner Lemoene), Marco Barsoum (Owner Sparks Production en trekker HOBU), Jerrel van Eer (Oprichter CRM Solver), Shaquille Veldboom (Digital Architect) en Ryan Pinas (Kwartiermaker Hondsrukpark, Oprichter JongVolwassen en matchmaker Zuidoost City) uit Zuidoost over wat zij doen om meer levendigheid naar Zuidoost te brengen en denken met elkaar na hoe we het Amstel III gebied tot een prettige levendige en bruisende verblijfsplek kunnen maken. De gesprekken worden afgewisseld met twee presentaties van Oresti Sarafopoulos (Architect en Partner OZ) en Floor Arons (Architect bij Arons en Gelauff) over enkele nieuwe gebouwen die momenteel in aanbouw zijn in het gebied.

Een uitdaging van het Amstel III-gebied is dat de meeste grond in erfpacht is uitgegeven en er stapsgewijs ontwikkeld wordt. De gemeente houdt zich bezig met planontwikkeling en de transformatie van de openbare ruimte. De verandering van Amstel III van kantoren- en bedrijvengebied naar een gemengde stedelijke wijk is gestart in 2017 en loopt waarschijnlijk door tot 2040. Er wordt ontwikkeld met verschillende ontwikkelaars. Het is daarom essentieel om deze diverse partijen – ontwikkelaars, de gemeente, potentiële ondernemers en buurtbewoners – bij elkaar te brengen om gezamenlijk aan de toekomst van het gebied te werken.

BRISK – Arons en Gelauff

BRISK wordt gebouwd aan de Hettenheuvelweg, vervangt een kantoorgebouw en bestaat uit vijf gebouwen met woningen en kantoren. Tussen de gebouwen komt een groen binnenterrein voor ontmoetingen en veilig buitenspelen. Het ligt aan het Hondsrugpark, waar bewoners kunnen genieten van bomen, planten en recreatiemogelijkheden. Het project omvat 259 appartementen en 11 stadswoningen. Van de appartementen zijn er 187 voor verhuur, waarvan ruim de helft in de sociale huursector valt, en de rest middeldure huur. De overige woningen, 72 appartementen en 11 stadswoningen, zijn koopwoningen.

Hessenbergweg – OZ architecten

Het kantoorgebouw aan de Hessenbergweg 109-119 in Amsterdam Zuidoost wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouwproject. Dit omvat drie hoofdvolumes: kantoren, sociale huurwoningen en een woontoren met appartementen. Op de begane grond komen entrees, fietsparkeerplaatsen, een commerciële unit, een kinderdagverblijf en een supermarkt. Onder het complex komt een parkeergarage. Het project zal ongeveer 240 woningen en 7.700 m² kantoorruimte omvatten. Valstar Simonis werkt samen met GreenTree Properties, OZ Architecten, DGMR Bouw en Van Rossum Raadgevende Ingenieurs aan dit project.

DossierZuidoost Groeit
Leefbaar
ProgrammareeksZuidoost Groeit

Zuidoost ontwikkelt zich in rap tempo. Met het plan om circa 40.000 woningen te bouwen tot 2040 en daarbij horende voorzieningen zoals scholen, winkels, horeca, uitgaansgelegenheden, zorg, sportvelden en parken groeit dit stadsdeel enorm. Tijdens deze reeks voeren we gesprekken over de fysieke ontwikkelingen in en rondom dit stuk Amsterdam. Wat betekenen al deze nieuwe ontwikkelingen voor de bewoners en ondernemers van Zuidoost? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen in Zuidoost de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen? Luister en praat mee.