Eind 2022 presenteerde staatssecretaris Van Ooijen het Nationaal Actieplan Dakloosheid: Eerst een Thuis waarin een een fundamenteel andere manier van kijken en doen – een paradigmashift – centraal staat. Volgens het actieplan is Housing First het kompas voor de nieuwe aanpak, oftewel: eerst een woning en daarnaast aandacht voor preventie, bestaanszekerheid en zorg. Mooie woorden. Maar nu is het tijd voor daden. De community Alle jongeren thuis – bestaande uit jongeren en 27 initiatieven en organisaties – doet het al jaren: werken volgens dit nieuwe paradigma om dak- en thuisloze jongeren beter te kunnen helpen. Dat werkt! Maar het gaat niet vanzelf. Vanavond nemen we je mee langs inspirerende voorbeelden en systeemhacks. We laten zien hoe het al anders kan en welke uitdagingen we als samenleving nog moeten overwinnen. Een interessante avond over hoe je de daad bij het woord kunt voegen voor iedereen die bezig is met dak- en thuisloosheid.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Met in dit programma o.a.

 • We gaan in gesprek met jongeren, met o.a. Vaish Paltantewari (ervaringsdeskundige ondersteuner bij Straatconsulaat) & Manna Prudon (ervaringsdeskundige Stichting ONSbank). Vaish zit in het Jongerenpanel de Derde Kamer. Ze reageerden met een schoolrapport op het Nationaal Actieplan Dakloosheid. Daarnaast doen jongeren uit Lelystad vanuit Creative Change Agency een creatieve bijdrage.
 • Staatssecretaris Maarten van Ooijen, die eind december het Nationaal Actieplan Dakloosheid lanceerde.
 • Willem van Sermondt (programmaleider ‘Alle Jongeren Een Thuis’ bij Kansfonds) en Thijs van den Enden (actie-onderzoeker bij het Instituut voor Publieke Waarden). Zij lichten het nieuwe paradigma, het actie-onderzoek en het position paper ‘Daden eerst’ toe.
 • Initiatieven uit de community Alle Jongeren Een Thuis. Deze community bestaat uit 27 initiatieven en organisaties. We gaan in gesprek met Marijke Aukema (manager Bedrijf & Samenleving) & Jakob Stolk (kwartiermaker Jongeren Maken de Stad en projectleider Creative Change Agents). We maakten voorafgaande aan dit programma ook een aantal video’s over 3 van deze initiatieven. Ze zitten in de zaal en praten mee:
  • De Tafelberg in Amsterdam Zuidoost. In 2023 gaan in deze inclusieve community 290 jongeren zelfstandig samenwonen. Een plek voor jongeren mét en zonder Jeugdzorg verleden. Er wordt gebouwd aan een community met ondersteuning.
  • Bedrijf & Samenleving in Haarlem. Ze realiseerden al maatjes projecten voor jongeren en tijdelijke woonplekken, maar kwamen erachter die juist die tijdelijkheid voor veel jongeren problematisch was. Daarom realiseren ze nu woonplekken waar jongeren gewoon kunnen blijven.
  • Kandidatennetwerk in Amsterdam, een innovatieve sociale organisatie die jongeren vanaf 16 jaar begeleidt en traint op het gebied van (vrijwilligers)werk, scholing, stage, participatie, schulden en jeugdzorg.
 • Bestuurders die zich in hun gemeenten op hun manier al inzetten voor verandering. Zo schuift o.a. Thijs Honig aan, hij is directeur maatschappelijke opvang Den Bosch en wil zichzelf binnen 7 jaar overbodig maken. En Diana van Loenen, zij is wethouder Haarlem en in die hoedanigheid betrokken bij het bovengenoemde project van Bedrijf & Samenleving. Waar zetten zij in hun gemeenten al op in? Waar lopen ze tegenaan? Hoe kan het beter? En welke lessen en inspiratie hebben zij voor andere gemeenten?