De urgentie om biodiversiteit te herstellen is hoog. Extreme weersomstandigheden, gezonde producten en veerkrachtige bodem zijn nodig om op lange termijn kwalitatief voedsel te blijven verbouwen. Boeren kunnen beheerders worden van regeneratieve natuurgebieden en daarmee de biodiversiteit verhogen. Deze transitie is alleen mogelijk als boeren, verwerkers, logistieke partijen en retailers hun verdienmodel aanpassen en beter gaan samenwerken. Wat kunnen de spelers in de keten concreet doen om te beginnen? Hoe kunnen zij beter samenwerken? En wat kunnen zij die al begonnen zijn, doen om op te schalen? Wat kunnen overheden en de financiële sector doen om deze transitie te ondersteunen?
In de reeks Biodiversiteit x Finance kijken we hoe de overheid en de financiële sector samen een gunstiger speelveld kunnen creëren voor duurzame ondernemers. Op basis van True Price modellen gaan we op zoek naar nieuwe verdienmodellen en de systeeminterventies die nodig zijn om een wezenlijke verandering mogelijk te maken.
Hoe kunnen we het begrip tussen stad en platteland vergroten? Myrte Rischen werkt bij het Grond Verbond, waar stedelingen en boeren samenwerken om het landschap gezonder te maken. In deze aflevering van de Tegenlicht Podcast gaat Roland Duong met haar in gesprek.
De veehouderij is vooral in het nieuws door ‘ruimingen’ van pluimvee, de stikstofcrisis en verontreiniging van het oppervlaktewater. Maar met een ander economisch model kunnen we de sector wel degelijk duurzaam maken, stelt hoogleraar vergelijkende pathologie Thijs Kuiken.