Dit jaar nomineert Van Amsterdamse Bodem de gezondste en duurzaamste voedselpionier van Amsterdamse bodem! Waarom? Met duurzaam en gezond ondernemen ben je dubbel zo goed bezig en lokaal eten gaat vaak hand in hand met gezond eten. Ondernemers die hieraan bijdragen mogen daar best een keer voor in het zonnetje gezet worden!

In dit programma staan voedselondernemers in de stad centraal. We gaan met elkaar in gesprek over het belang van lokaal, gezond en duurzaam voedsel. Kunnen alle producten aan al deze eisen voldoen? Welke afwegingen worden gemaakt en wat maakt deze combinatie complex? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen toegang heeft op gezond en duurzaam eten? Hoe kunnen we de kleinschalige initiatieven opschalen?

We gaan in gesprek met de juryleden Sarriel Taus en Ama Koranteng-Kumi en (sociaal) ondernemers Yoeri Joosten en Abdelhamid Idrissi. Daarbij is veel ruimte voor interactie met en vragen van jullie! Ook wordt de winnaar van de Van Amsterdamse Bodem prijs bekend gemaakt. Deze prijs gaat naar de ondernemer die een gezond én duurzaam product produceert. We sluiten de avond samen af met een borrel en (uiteraard) lekkere hapjes.

 

 

DossierMaaltijd van Morgen
Fill 175 WeMakeThe.City Green

Sarriel Taus is bevlogen ondernemer die zich hard maakt voor inclusieve duurzaamheid. Hij is medeoprichter van bewonerscoöperatie de zuiderMRKT en betrokken bij de World of Food in Amsterdam Zuidoost. Zijn interesse voor duurzame voeding werd gewekt toen hij samen met Jamie Oliver opleidingsrestaurant Fifteen Amsterdam startte. Sarriel is mede-eigenaar van designlabel Droog, maakt met Nadia Zerouali de podcast Het Naadje van de Taus en zit in de jury van het Gouden Kookboek.

Ama Koranteng-Kumi is oprichter & directeur van Bloei & Groei (2014), een innovatief en bekroond sociaal project in Amsterdam Zuidoost dat via stadstuinen de veerkracht van bewoners versterkt en sterke wijken bouwt. Ama kreeg in 2019 een vermelding als gamechanger op de Food100 lijst. In zowel haar persoonlijk en zakelijk leven denkt en werkt zij daadkrachtig mee aan het ontwikkelen van een inclusieve samenleving.

Samuel Levie is een food ondernemer in hart en nieren. Met zijn bedrijven Brandt & Levie, Butcha en Sam & Joris maakt hij eten. Voor het Parool schrijft hij over eten en met Food Cabinet werkt hij aan campagnes voor een duurzamer en gezonder voedselsysteem.

Dr. Ir. Coosje Dijkstra heeft een achtergrond in voeding & diëtiek en is universitair docent en onderzoeker Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze werkt aan verschillende onderzoeksprojecten die gericht zijn op het verminderen van sociaal-economische ongelijkheden in voedingsinname, voedingsgedrag en de voedingsomgeving van kinderen en adolescenten.

Anne Luz Pijnenburg verdiept zich al jaren in de impact van verstedelijking en onze consumptiepatronen op het milieu en op het voedselsysteem.Haar persoonlijke passie is het verminderen van voedselverspilling, wat ze aanpakt met haar eigen actie en educatiebureau: The Waste To Success. Enkele jaren zette ze zich in als ondernemer bij de start van onder andere de Krekerij en SauerCrowd. Ook is ze parttime projectleider Voedselagenda bij de Provincie Utrecht.

ProgrammareeksDe Maaltijd van Morgen

Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. We verbouwen heel veel voedsel op een efficiënte manier. Deze productie op grote schaal zorgt voor het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en vervuiling. We moeten ons voedselsysteem hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen is, maar ook op een manier dat natuur en milieu kunnen herstellen. Wat betekent dit voor ons voedselsysteem? In deze programmareeks duiken we in het voedselsysteem en ons voedselpatroon van de toekomst. We nemen een kijkje in de keuken ‘van morgen’ met nieuwe recepten en met de voedselvisie 2050 als uitgangspunt. Deze visie is ontwikkeld door een team van voedseldenkers, onder leiding van Wageningen Universiteit. We behandelen vragen als: hoe creëren we een gezond en duurzaam voedselsysteem? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat is nu al mogelijk en welke innovaties zijn nodig? Welke voorbeelden bestaan er op nationale en internationale schaal? Met als belangrijkste vraag: wat eten we morgen?