Als we ons leven niet radicaal omgooien, sterven we uit. Toch blijven we de comfortabele maar suïcidale praktijken die bij de westerse levensstijl horen herhalen. We weten dat het slecht is, maar toch… Volgens filosoof Lisa Doeland kunnen we ons de klimaatcatastrofe simpelweg niet voorstellen en staat dat een leven binnen planetaire grenzen in de weg. Ze rekent af met ‘de gevaarlijke fantasieën die wij erop nahouden om onszelf te beschermen tegen de pijnlijke waarheid dat de wereld die wij kennen allang voorbij is.’ Haar boek Apocalypsofie stelt niet gerust, maar biedt wel handvatten voor een leven in tijden van uitster­ving. In plaats van onszelf in slaap te sussen moeten we onszelf dwingen onze teloorgang als soort beter te verbeelden. Maar hoe doe je dat? En wat weerhoudt ons daarvan?

Over de sprekers

Lisa Doeland is filosoof. Ze werkt aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de UvA en doet promotieonderzoek naar afval. Samen met Naomi Jacobs en Elize de Mul schreef ze Onszelf voorbij: Kijken naar wat we liever niet zien (2018). Haar essays verschenen onder meer in De Groene Amsterdammer, Wijsgerig Perspectief en de Nederlandse Boekengids. Haar nieuwe boek Apocalypsofie verschijnt op 15 juni bij Uitverij Ten Have, zie hieronder voor meer info. In plaats van een reguliere boekpresentatie gaat ze liever over de thema’s in haar boek in gesprek met drie mensen die haar interesseren en inspireren.

Thea Hilhorst is hoogleraar humanitaire hulp aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze wordt gezien als een van de grondleggers van dit vakgebied. Haar werk is zeer relevant voor verschillende grote actuele uitdagingen, waaronder internationale migratie, klimaatverandering en pandemieën. Ruim 274 miljoen mensen zijn dit jaar wereldwijd afhankelijk van humanitaire hulp in situaties van oorlog, rampen en armoede en dat aantal zal door de klimaatcrisis sneller toenemen. Thea Hilhorst ontving vorig jaar de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland, de Spinoza-premie en gaf recent in toga een toespraak tijdens de bezetting van de A12-door Extinction Rebellion.

Loes Damhof werd in 2016 verkozen tot Docent van het Jaar van het hoger onderwijs. De bijbehorende Comenius-beurs stak ze in het verfijnen van het Futures Literacy gedachtegoed, dat door de UNESCO voor beleidsmakers is ontwikkeld. Futures Literacy is een vaardigheid waarmee je leert begrijpen wat de rol van de toekomst is in je denken en doen. Loes: “Toekomstbeelden zijn een soort van lenzen waardoor we kijken om meer te zien in het nu. Alleen dan kunnen we beter geinformeerde beslissingen nemen en bijdragen aan de kwaliteit van onze eigen compost.” Loes bekleedt nu een UNESCO leerstoel, faciliteert trainingen en workshops wereldwijd en heeft deze manier denken en zijn zelf volledig omarmd.

Femke Sleegers gebruikt haar psychologische kennis om social tipping points te bewerkstelligen. Waar de ecologische kantelpunten ervoor kunnen zorgen dat we binnenkort al een point of no return bereiken, zijn sociale kantelpunten juist onze hoop in bange dagen. In dat kader werkt Femke met Reclame Fossielvrij aan een verbod op fossiele reclames om zo te veranderen wat we als samenleving normaal gedrag vinden. Waar we nu niet meer kunnen voorstellen dat we in de klas mogen roken, kunnen we ons over 10 jaar misschien niet meer voorstellen dat onze steden en kranten vroeger uitpuilden van advertenties voor SUV’s, cruise-reizen en vliegvakanties te midden van de klimaatcrisis.

Met post-apocalyptische muziek door

De Haagse mannen van LAU. Ze brengen een fenomenaal verhaal met een rauw randje. Vanuit het hart gebrachte vertellingen worden scherp ondersteund door zwoele gitaren, een hypnotiserende orgelfanfare en opzwepende drumpartijen. Stevige progressieve poprock wordt afgewisseld met reflectieve ballads waar de melancholie vanaf druipt, en dát allemaal in je moerstaal.

Met Stefan de Lauw op gitaar en zang, Willem op gitaar, Roan op drums, en Sander op orgel.

En de verbeeldingskracht van

Klimaatdichter Will Kranendonk. Will (1994) is schrijver en dichter, ze schrijft voor zowel kinderen als volwassenen. Haar werk verscheen o.a. in Tirade, DWB, Liegend Konijn, De Revisor en op Lilith Magazine. In 2022 verscheen haar debuutroman ‘De Geliefden’. De Klimaatdichters geloven dat poëzie een belangrijke rol kan vervullen om het tij te keren, als creatief en inspirerend geluid in de strijd voor het klimaat.

Over de moderator

Evanne Nowak werkt als freelance programmamaker, curator en moderator op het snijvlak van filosofie, ecologie, kunst en rechtvaardigheid. Terugkerende vragen die zij onderzoekt in haar programma’s zijn: hoe te leven in een tijd van ecologische ontwrichting? Hoe kunnen we onze gevoelens van klimaatdepressie en eco-angst serieuzer nemen? Ze niet relativeren of laten uitdoven, maar doorleven, onderzoeken en omzetten in politieke emoties: solidariteit met niet-menselijke en met toekomstige, verre, onbekende anderen?

Dit programma is ontwikkeld door
Rico Disco
Programmamaker Klimaat & Natuur
De moderator van dit programma is
Evanne Nowak
ProgrammareeksGroene Transitie

Hoe geven we praktische invulling aan alle duurzame doelen in de Metropoolregio Amsterdam?