De Nederlandse steden zijn niet gebouwd op de steeds warmere zomers. Door klimaatverandering krijgen wij in Nederland steeds vaker te maken met hittegolven en leven in de stad wordt daardoor steeds benauwder. Dit heeft gevolgen voor het welzijn van mens en stad. Hittestress tegengaan wordt vaak gekoppeld aan meer groen en minder grijs op straat, maar ook binnen woningen wordt het steeds heter. Enkel meer airco’s lost het hitteprobleem niet op; er moet vanuit het ontwerp van de stad al rekening gehouden worden met hitte. Kortom, hoe kan de gebouwde leefomgeving in de toekomst meer hittebestendig ingericht worden, en wat voor andere ruimtelijke interventies kunnen worden toegepast in de bestaande stad? Hoe zorgen we ervoor dat hittebestendig bouwen de norm wordt, voor een aangenamere stad in de zomer? Hierover gaan wij tijdens dit programma in gesprek met experts om hittestress in de gebouwde omgeving te gebruiken als kans!

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over het programma

Hittestress in de stad wordt versterkt door het stedelijk hitte-eiland effect: gedurende de dag houden alle gebouwen en bestrating de hitte in de stad vast, waardoor in de avond de stad ook minder snel afkoelt vergeleken met rurale gebieden. Wat zijn manieren om dit effect tegen te gaan? Ligt de oplossing mogelijk in het gebruik van meer bio-based materialen, of biedt passief bouwen met een negatieve energie impact juist de oplossing? Hoe veranderen de plannen voor de stad als je het door de lens van schaduwplannen bekijkt? Bovendien ligt er een grote opgave voor bestaande bouw: hoe kunnen deze aangepast worden om meer verkoeling te bieden in de hete stad?

1 op de 5 huishoudens heeft tegenwoordig een airco in huis: maar tegelijkertijd betekent dit ook een hoger energieverbruik en komt er hete lucht vrij dat weer terug de straat op wordt geblazen. Het wordt dus tijd om te zoeken naar manieren om de hittestress werkelijk tegen te gaan, in plaats van dweilen met de kraan open. Tijdens dit programma zullen wij deze onderwerpen bespreken met ingenieurs, ontwikkelaars, architecten, beleidsmakers en andere experts op het gebied van hittestress.

De avond wordt afgetrapt door spoken word artiest Luan Buleshkaj. Vervolgens gaan we dieper in op het onderwerp hittestress. Wat is het eigenlijk en waarom wordt het een steeds groter zorg voor jou en mij? Daarna bespreken we innovatieve en praktische oplossingen om met hittestress in de stad om te gaan. Tenslotte werpen we ook een blik naar de toekomst: wat en wie is er nodig om een hittebestendige stad te creëren en hoe gaan we dat doen? Hoe zorgen we ervoor dat hittebestendig bouwen de norm wordt, voor een aangenamere stad in de zomer?

Over de sprekers

Marjolein Pijpers-van Esch is Assistent Professor Environmental Technology and Design bij de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft. Ook is zij Academic Lead Climate Change Adaptation van het TU Delft Climate Action Program. Haar expertise ligt onder andere in de rol van ruimtelijk ontwerp in het stedelijk microklimaat op straat- en buurtniveau. Daarbij ligt haar focus binnen haar onderzoek op klimaatadaptief ontwerpen, het stedelijk hitte-eiland effect en de invloed van het stedelijk klimaat op het energieverbruik van gebouwen.

Eelco Dekker is architect en oprichter van JADE architecten. Hij wil vanuit JADE energiezuinige, comfortabele en gezonde gebouwen maken. Ook is hij gecertificeerd Passiefhuis architect en was hij voorheen onderzoeker en docent (landschaps)architectuur aan de TU Delft.

Sacha Stolp is Director of Innovation voor het Innovatieprogramma Toekomstbestendige assets bij de gemeente Amsterdam. Haar missie binnen deze functie is het creëeren van een klimaat- en toekomstbestendig Amsterdam voor 2050. Zij is daarnaast ook betrokken als project manager bij Polderdak, waarbij stadsdaken getransformeerd worden tot levendige waterbergende, groene daken.

Emile Revier is stedenbouwkundige en partner bij ontwerpbureau PosadMaxwan strategy x design.

Harwil de Jonge is directeur van Heijmans Vastgoed. Binnen de directie is hij verantwoordelijk voor duurzaamheid. Daarnaast is de Jonge ook betrokken bij het bestuur van Data en Kennishub Gezond Stedelijk Leven, de Stuurgroep KAN (Klimaatadaptief bouwen met de natuur) en de Raad van Advies van NL Green Label.

Marieke van der Linde is adviseur stedelijke transformatie en klimaatadaptatie bij TAUW. Zij is onder andere betrokken bij het RAAK-onderzoek Hitteproef 2022/2023 en zal tijdens het programma ook de impact van leven in de hitte gerelateerd aan gezondheid belichten.

Jeroen van Eekelen is werkzaam bij Sweco als consultant watermanagement, klimaatrisico, en -adaptatie. Hij focust zich hierbij met name op de planning, strategie en proces management. Tijdens het programma zal hij vertellen over hoe vastgoedeigenaren hittestress kunnen aanpakken in hun portfolio.

Luan Buleshkaj is woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en een gevestigde naam in de spoken word-scene in Nederland. Hij trapt de avond af met een stuk over hitte in de stad.

Dit programma is ontwikkeld door
Olivia Wong
Stagiair Ruimtelijke stad
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Moderator
Mediapartner
ProgrammareeksRuimte! Ruimte! Ruimte!

Dit decennium barst in ons land de strijd om de ruimte los. Hebben we voldoende ruimte voor de één miljoen geplande woningen? Voor klimaatadaptatie, voor de opwekking van duurzame energie, voor landbouw en natuur, voor de circulaire industrie? En voor de bereikbaarheid van onze steden, voor nieuwe logistieke hubs, voor snelfietspaden en voor spelende kinderen? Hoe houden we onze leefomgeving prettig, veilig en gezond en welk plan heeft straks prioriteit bij ruimtegebrek? In de programmaserie Ruimte, Ruimte, Ruimte!!! gaan wij op zoek naar hoe de toekomstige inrichting van stad en land de komende jaren gaat vorm krijgen; naar nieuwe ideeën voor het (her)ontwerp van onze schaarse ruimte.