Het wordt natter en heter in onze steden. Extreem weer wordt ‘het nieuwe normaal’. Kunnen gebouwen helpen om water op te vangen en nuttig te gebruiken of om koelte te bieden? Doe mee aan een bijzonder gesprek over de klimaat-bestendige stad aan de hand van 5 ontwerpstudies voor Amsterdam, Rotterdam en Zwolle.

De mens schuift het aanpakken van lastige vraagstukken graag voor zich uit. Dat doen we met klimaatadaptatie ook al een tijdje. Laten we dat vanaf vandaag eens anders gaan doen, was de gedachte achter de studie ‘Stad x klimaat’. En laten we nu eens niet alleen naar de openbare ruimte kijken, maar naar de gebouwen. Neem nou de sociale huurwoningen: daar hebben we er ruim 2,2 miljoen van. Kunnen we die een voortrekkersrol geven in het klimaatbestendig maken van Nederland?

Om te onderzoeken wat hierin de mogelijkheden zijn, hebben de ontwerpende disciplines, gemeenten, corporaties en waterbouwkundig ingenieurs onder de leiding van BNA Onderzoek samengewerkt in de ontwerpverkenning ‘Stad x klimaat’. Zij hebben visies, integrale ontwerpen en stappenplannen ontwikkeld voor klimaatbestendige gebouwen en hun directe omgeving.

Meteoroloog Gerrit Hiemstra, auteur van het voorwoord van het boek, trapt op 22 juni de livecast af, waarna Fred Schoorl, directeur BNA het gesprek opent met Barbara Sluimers, conceptontwikkelaar bij Ymere en Kasper Spaan, adviseur klimaatadaptatie en ruimtelijke ontwikkeling bij Waternet. In korte interviews met de ontwerpteams die betrokken waren bij de ontwerpstudie, houden we de voorgestelde ontwerpoplossingen tegen het licht en bespreken we hoe we ze een stap verder kunnen brengen. Met een korte film die ontwerplocaties, teams en projectpartners in beeld brengt, wordt het boek gelanceerd.

Dit programma is ontwikkeld door
Thomas van de Sandt
Programmamaker Duurzame Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Fred Schoorl
Directeur BNA