Hoeveel procent van het textiel dat wordt ingezameld krijgt een tweede leven? En waar? Hoe laat je als producent van duurzame jeans zien hoeveel gerecycled materiaal jouw broeken bevatten? En hoe kunnen we greenwashing onderscheiden van écht duurzame keuzes in de kledingindustrie? We praten over de stand van zaken rond datatechnologie en track & trace en wat dit kan betekenen voor een duurzame kledingindustrie. Deze uitzending richt zich vooral op de industrie. Kijk ook naar deze uitzending over hetzelfde onderwerp, maar dan voor iedereen die wel eens kleding koopt.

DossierReflow
Group 5 Circulair

Over de sprekers:

Anton Luiken heeft o.a. bij TNO (waar hij 22 jaar werkte) veel kennis en ervaring opgebouwd rond innovaties in de textiel- en tapijtindustrie. Hij heeft zich gespecialiseerd in hoogwaardige textielrecycling en richtte in 2008 Alcon Advies op om bedrijven te helpen dit verder in de praktijk te brengen. Hij is onder meer deel van het REMO team dat met een track & trace systeem kan bijhouden hoeveel gerecycled materiaal in specifieke kledingstukken en textiel zit. Anton is ook onderdeel van het REFLOW team dat in Amsterdam een pilot organiseert rond circulaire textielstromen.

Juan-Carlos Goilo werkt bij de Chief Technology Office van de gemeente Amsterdam aan de monitor die grondstoffen- en materiaalstromen in kaart brengt die de stad binnenkomen en volgt ze tot dat ze verwerkt worden. Deze monitor is onderdeel van de circulaire strategie van de gemeente en moet laten zien of de stad haar doelen om uiteindelijk een compleet circulaire stad in 2050 te worden ook daadwerkelijk haalt. Naast informatietechnicus is de op Curaçao geboren Juan-Carlos ook schrijver en performer van poezie, proza en theater.

Iris Skrami – born and raised in Milan, Italy – has moved to the Netherlands as part of her career in digital and innovation at various multinational companies including Luxottica, NIKE, and PVH. In February 2020, she co-founded Renoon, a tool for finding sustainable clothing from multiple websites at once. Since its launch, Renoon has been recognised on a global scale as a top10 startup by FemaleFounders and Startupbootcamp, as well as having received investments from industry veterans including the ex-CIO of Gucci, CTO of Yoox, CFO of Moleskine and ex MD of Spotify Southern EU. In 2020, Iris was selected as one of the top70 ‘pioneers of the new world’ according to Sifted (Financial Times) and was honoured by Forbes in the Under 30 Italy 2021 list. Iris is also part of the Leaders for Climate Action community, which works to bring together climate-conscious leaders.

Quentijn Wulffers is senior lecturer aan zowel de Hogeschool van Amsterdam als de Willem de Kooning academie. Hij kijkt op welke grotere trends binnen de maatschappij de creatieve sector aanhaakt in hun branding & strategy. Quentijn heeft onder andere ervaring in het begeleiden van fashion studenten.

Vincenzo Fornoni is co-founder en CEO van True Cost Label, dat als missie heeft om bedrijven in de fashion industrie radicaal transparant te maken om zo tot een duurzamere en rechtvaardiger industrie te komen. True Cost Label informeert met haar digitale platform zowel merken als consumenten over de impact van hun keuzes.

 

Dit programma is ontwikkeld door
Thomas van de Sandt
Programmamaker Duurzame Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Ellen van den Adel
Partner Work in Progress
ProgrammareeksReflow

Laat je textiel niet in rook op gaan! Per jaar belanden miljoenen kilo’s textiel in de prullenbak en worden verbrand. Help mee dit te stoppen en alle waarde uit textiel te halen. Van kleding tot schoenen en van handdoeken tot beddengoed en gordijnen. Koop minder nieuw, ruil, verkoop of geef weg, repareer en recycle. Partners van het Amsterdam Textiel Reflow project zijn; gemeente Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Metabolic, BMA-Techne en Waag. Gesubsidieerd EU horizon 2020.