Steeds meer ondernemers proberen met slimme concepten de overconsumptie van kleding tegen te gaan. Maar hoe kun je eigenlijk nog wat verdienen aan mensen die minder kopen? En wat is er nodig om meer mensen en bedrijven hierin mee te krijgen? Hoor de laatste stand van zaken rond circulaire businessmodellen in de mode-industrie en stel jouw vragen aan experts en ondernemers.

Dit is het tweede deel van een tweeluik over circulaire ontwikkelingen in de fashion industrie. Deel 1 inventariseert de verschillende initiatieven rond delen, ruilen en lenen en in dit deel gaan we dieper in op de achterliggende businessmodellen.

Antoine Heideveld verbindt met Het Groene Brein wetenschappers en ondernemers om duurzame doorbraken te forceren. Met een netwerk van ruim 140 wetenschappers beantwoordt Het Groene Brein vragen van bedrijven en organisaties rondom bijvoorbeeld de circulaire economie, natuurlijk kapitaal en keteninnovatie. Met de laatste kennis uit de wetenschap helpt zijn organisatie bedrijven nieuwe, duurzame businessmodellen te implementeren.

Elisa Jansen is mede-oprichter van LENA, the fashion library, waar je kleding kunt kopen, maar ook lenen, zonder ergens aan vast te zitten. Op basis van een pay-as-you-borrow systeem kun je kiezen welke kledingstukken je wilt lenen uit een hoogwaardige collectie van nieuwe merken, opkomende designers en vintage. Als je er op uitgekeken bent, kun je het weer ruilen. Elisa’s motto is: Own less, live more.

Monique Drent is oprichter van The Swapshop. Hier kan je kleding, schoenen, accesoires en sieraden ruilen in plaats van kopen. Voor jouw ingeleverde kleding ontvang je punten. Met deze punten én een bedrag aan servicekosten kan je vervolgens weer kleding uit The Swapshop meenemen. Momenteel heeft The Swapshop twee winkels in Rotterdam. Binnenkort wordt The Swapshop Online gelanceerd én opent The Swapshop Amsterdam haar deuren.

Erik Toenhake is pionier op het gebied van duurzame maatpakken en circulaire werkkleding. In 2010 produceerde hij het eerste klimaatneutrale pak en inmiddels is hij bezig met het ontwikkelen van een vegan pak, zonder dierlijke materialen. Ook houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van een volledig circulaire stof voor werkkleding. Met zijn bedrijf Aarden biedt hij ook het abonnement “Pak met Gemak” aan, waarbij je betaalt voor het gebruik en niet voor het eigendom. Hierbij krijg je jaarlijks een pak aangemeten en twee overhemden.

Jana van den Bergen is oprichter van COMN; een app om je kleren en de verhalen achter je kleren te delen. Door je de mogelijkheid te bieden om te lenen in plaats van te kopen, pakt COMN het probleem van overconsumptie in de wereld aan. Zo kun je ‘nieuwe’ kleren vinden en met verschillende stijlen experimenteren, terwijl je de aarde en je portemonnee een plezier doet!

Dit programma is ontwikkeld door
Thomas van de Sandt
Programmamaker Duurzame Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Ellen van den Adel
Partner Work in Progress
ProgrammareeksReflow

Laat je textiel niet in rook op gaan! Per jaar belanden miljoenen kilo’s textiel in de prullenbak en worden verbrand. Help mee dit te stoppen en alle waarde uit textiel te halen. Van kleding tot schoenen en van handdoeken tot beddengoed en gordijnen. Koop minder nieuw, ruil, verkoop of geef weg, repareer en recycle. Partners van het Amsterdam Textiel Reflow project zijn; gemeente Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Metabolic, BMA-Techne en Waag. Gesubsidieerd EU horizon 2020.