Elk jaar belanden miljoenen kilo’s kleding in de prullenbak en worden verbrand. De Metropoolregio Amsterdam gaat daar wat aan doen. Lokale overheden, afvalverwerkers, de textielindustrie, retailers en wetenschappers slaan de handen ineen om samen tot minder textielafval te komen en kleding met meer gerecycled materiaal te maken. Hoe komen zij tot een gezamenlijke visie, welke afspraken en mijlpalen horen daarbij en hoe zorgen ze dat iedereen zich hieraan houdt? Van een nieuw innovatie- en reparatiecentrum en kledinginzameling in winkels tot een bewustwordingscampagne en educatie; hoor alles over de Green Deal circulair textiel en geef als je wilt jouw reactie.

Over de Green Deal Circulair Textiel
Op 2 december spreekt burgemeester Femke Halsema van Amsterdam de State of the Region uit waarbij verschillende “Green Deals” worden aangekondigd om met de metropoolregio Amsterdam duurzaam uit de crisis te komen. Een dag later duiken wij dieper in op één van deze deals; die rond circulair textiel.

Met Claire Teurlings (Amsterdam Economic Board), Stef le Fèvre (gemeente Amsterdam) en Marten Boels (Metropoolregio Amsterdam) zitten de drie bestuurlijke partijen aan tafel die de deal ondersteunen. Daarnaast spreken we via Zoom met Ellen Mensink (Loop.a life), een pionier op het gebied van wol-recycling en met Roger Gerards, directeur van de meesteropleiding coupeur, met wie we het belang van vakmanschap binnen de circulaire economie bespreken. Namens het Europese project REFLOW, partner in deze reeks, geeft Roosmarie Ruigrok duiding over de verschillende onderdelen van de deal en de verschillende activiteiten die al in de regio plaatsvinden.

Daarnaast is er tijd voor jouw vragen over de green deal en jouw suggesties om het daadwerkelijk tot een succes te maken.

Podcast

Beluister ook de podcast die we met James Veenhoff maakten over het hergebruik van katoen binnen de denim-industrie (in het Engels).

Luister en abonneer ook via Apple Podcasts of Spotify.

Dit programma is ontwikkeld door
Thomas van de Sandt
Programmamaker Duurzame Stad
In samenwerking met
ProgrammareeksReflow

Laat je textiel niet in rook op gaan! Per jaar belanden miljoenen kilo’s textiel in de prullenbak en worden verbrand. Help mee dit te stoppen en alle waarde uit textiel te halen. Van kleding tot schoenen en van handdoeken tot beddengoed en gordijnen. Koop minder nieuw, ruil, verkoop of geef weg, repareer en recycle. Partners van het Amsterdam Textiel Reflow project zijn; gemeente Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Metabolic, BMA-Techne en Waag. Gesubsidieerd EU horizon 2020.