Iedereen weet wel dat fast fashion is gebaseerd op ongelijkheid en overproductie. Maar zie maar eens af te blijven van dat mooie, goedkope shirt in de winkel of online. Nu je toch ’s avonds thuis zit, is dit misschien het ideale moment om eens kritisch door je kledingkast te gaan. En vraag je dan eens af: waarom moet eigenlijk altijd alles nieuw, nieuwer, nieuwst? In deze LIVECAST gaan we dieper in op de wereld van vintage, lenen, ruilen en delen. Wat is er allemaal te vinden? En wat helpt echt om kledingafval en vervuiling tegen te gaan?

Dit is het eerste deel van een tweeluik over circulaire ontwikkelingen in de fashion industrie. In deel 2 kijken we naar de circulaire businessmodellen achter de initiatieven die zichzelf in het eerste deel presenteren.

Kim Poldner is sinds 1 januari 2019 professor circular business aan de Haagse Hogeschool. Ze is ook aangesloten bij de Universiteit van Wageningen, waar ze het Circular Fashion Lab heeft opgericht en de MOOC ‘Design, Science and Value in a Sustainable Clothing Industry’ opzette. Haar onderzoek vindt plaats op het snijvlak van ondernemerschap, esthetiek en duurzaamheid en ze publiceerde bekroonde case studies van duurzame mode pioniers zoals Veja en Osklen. Voorafgaand aan haar academische carrière richtte Kim in 2005 de eerste ecologische modewinkel in Nederland op en was ze de initiatiefneemster van het online platform Eco Fashion World. Haar groene garderobe, met onder meer haar geupcyclede trouwjurk, werd tentoongesteld in de expositie Wear I Am in 2017.

Elisa Jansen is mede-oprichter van LENA, the fashion library, waar je kleding kunt kopen, maar ook lenen, zonder ergens aan vast te zitten. Op basis van een pay-as-you-borrow systeem kun je kiezen welke kledingstukken je wilt lenen uit een hoogwaardige collectie van nieuwe merken, opkomende designers en vintage. Als je er op uitgekeken bent, kun je het weer ruilen. Elisa’s motto is: Own less, live more.

Monique Drent is oprichter van The Swapshop. Hier kan je kleding, schoenen, accesoires en sieraden ruilen in plaats van kopen. Voor jouw ingeleverde kleding ontvang je punten. Met deze punten én een bedrag aan servicekosten kan je vervolgens weer kleding uit The Swapshop meenemen. Momenteel heeft The Swapshop twee winkels in Rotterdam. Binnenkort wordt The Swapshop Online gelanceerd én opent The Swapshop Amsterdam haar deuren.

Janice Deul is een journalist en fashion activist, die zich sterk maakt voor meer diversiteit in de mode, en een eerlijkere en minder destructieve sector. Dat doet ze middels talks, workshops, opiniestukken, gastcolleges, mediaoptredens, events, columns en haar inspiratieplatform Diversity Rules. Janice adviseerde de Amsterdamse Kunstraad en de Raad voor Cultuur als BIS-commissielid. Momenteel werk ze samen met mediawetenschapper Charlotte Dwyer aan een handboek over mode en inclusie. Ook is zij co-curator van de tentoonstelling ‘Voices of fashion’ in Centraal Museum Utrecht.

Jana van den Bergen is oprichter van COMN; een app om je kleren en de verhalen achter je kleren te delen. Door je de mogelijkheid te bieden om te lenen in plaats van te kopen, pakt COMN het probleem van overconsumptie in de wereld aan. Zo kun je ‘nieuwe’ kleren vinden en met verschillende stijlen experimenteren, terwijl je de aarde en je portemonnee een plezier doet!

Illustratie: COMN

Dit programma is ontwikkeld door
Thomas van de Sandt
Programmamaker Duurzame Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Ellen van den Adel
Partner Work in Progress
ProgrammareeksReflow

Laat je textiel niet in rook op gaan! Per jaar belanden miljoenen kilo’s textiel in de prullenbak en worden verbrand. Help mee dit te stoppen en alle waarde uit textiel te halen. Van kleding tot schoenen en van handdoeken tot beddengoed en gordijnen. Koop minder nieuw, ruil, verkoop of geef weg, repareer en recycle. Partners van het Amsterdam Textiel Reflow project zijn; gemeente Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Metabolic, BMA-Techne en Waag. Gesubsidieerd EU horizon 2020.