In de nieuwe programmareeks ‘Amsterdamse Iconen’ ontvangen we elke editie een bijzondere Amsterdammer waarmee we in gesprek gaan over diens werk, leven en band met de stad. Dit keer politicus en voormalig presentator Sylvana Simons. Op anderhalf jarige leeftijd verhuist Sylvana van Paramaribo naar Amsterdam. Na een een aantal jaar in Hoorn keert Sylvana op haar 14e terug naar Amsterdam. Niet lang daarna begint de Queen of R&B hier aan een veelzijdige carrière in de entertainmentindustrie, als danser, actrice, zanger en presentator voor o.a. TMF, TV Makelaar en Dancing with The Stars. Vanuit een drang om de wereld beter te maken gaat ze in 2016 de politiek in. Ze was raadslid in Amsterdam en is nu fractievoorzitter van BIJ1, een partij die intersectioneel strijdt voor radicale gelijkwaardigheid. Als afsluiting van de Week Tegen Racisme gaan we in gesprek met deze veelzijdige Amsterdammer!

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over Sylvana Simons

Sylvana Simons (Paramaribo, 31 januari 1971) verhuisde op anderhalf jarige leeftijd naar Amsterdam, waar ze zowel in de Kinkerbuurt als in Osdorp opgegroeide. Als ze een jaar of 11 is verhuist ze naar het bovengelegen Hoorn, waar ze haar passie voor dans ontdekt. Haar droom is om de eerste Zwarte solist van Het Nationale Ballet te worden. Op haar 15e verhuist ze terug naar Amsterdam. Ze trekt in bij haar halfzus en beleeft wilde jaren in het uitgaansleven van Amsterdam. Ze begint aan de theaterschool en werkt als danser in de discotheek iT, doet reclamespotjes en werkt als achtergronddanser bij optredens. Als ze begin 20 is, wordt haar eerste kindje geboren.

In 1995 wordt de nieuwe muziekzender TMF gelanceerd. Dan begint haar carrière in de entertainmentindustrie als vj en interviewer. Bij TMF presenteert ze Sylvana’s Soul, waardoor ze bekend komt te staan als de ‘Dutch queen of R&B’. Ook doet Sylvana mee aan de girl group-hype in Magnificent Four waar ze schittert als danser. Na de millenniumwisseling gaat ze werken voor RTL, waar ze programma’s presenteert zoals Dancing with the Stars. In 2009 stapt ze over naar de publieke omroep, ze heeft daar een programma op Radio 6 en had haar eigen talkshow Nederland 1. Ook is ze regelmatig te gast bij De Wereld Draait Door waar een opmerking over racistisch taalgebruik aan tafel haar een vloedgolf aan negatieve reacties oplevert.

Naar aanleiding van bovenstaande uitzending besluit Sylvana in 2016 de politiek in te gaan om zich in te zetten tegen institutioneel racisme. Ze sluit zich in eerste instantie aan bij DENK en richt later haar eigen partij BIJ1 (eerder Artikel 1) op. Deze partij zet zich in voor radicale gelijkwaardigheid. Ze zat in de raad in Amsterdam en bemachtigd in 2021 een zetel in de Tweede Kamer. Hiermee maakt ze geschiedenis als de eerste Zwarte fractievoorzitter van Nederland.

ProgrammareeksAmsterdamse Iconen

Twee keer per maand gaan we op vrijdagavond een uur lang in gesprek met een iconische Amsterdammer.