In de nieuwe programmareeks ‘Amsterdamse Iconen’ ontvangen we elke editie een bijzondere Amsterdammer waarmee we in gesprek gaan over diens werk, leven en band met Amsterdam. Met deze week: strafrechtpleiter Bénédicte Ficq. Ze heeft gepleit in een aantal zaken die veel media-aandacht kregen waaronder de ‘balpenzaak’. Ze vertegenwoordigde onder andere Dino Soerel, Jan-Dirk Paarlberg en Badr Hadri. Meer recent werkte ze aan een strafzaak tegen de tabaksindustrie en momenteel tegen Tata Steel. Onlangs sloot ze zich aan bij Extinction Rebellion (XR) en werd eind januari met 767 anderen opgepakt bij de A12-demonstratie om aandacht te genereren voor het klimaat. Niet meedoen was geen optie voor Ficq. Tijd dus voor een goed gesprek met deze bijzondere Amsterdammer!

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Voorafgaand aan het hoofd-progamma biedt Extinction Rebellion een actietraining aan. Na deze training is er de mogelijkheid om aan te sluiten voor een heerlijk vegan diner. Voor zowel de actietraining als het diner zijn beperkte plekken beschikbaar. Bij reservering voor dit programma kan je voor deze subactiviteiten aanmelden.

Tijdlijn & Programma
16:00 - 18:00 uur: Actietraining Extinction Rebellion

Als je meer wil weten over Extinction Rebellion (XR) of zelfs wel met Bénédicte Ficq mee wil naar het protest op 11 maart in Den Haag, kom dan naar de actietraining van XR. Je komt hier alles te weten over waarom Extinction Rebellion in actie komt, waarom deze vorm zo effectief is en wat je moet weten voordat je zelf deelneemt aan hun protesten. Dit is een speciale, ingekorte actietraining voor mensen die nog niet eerder mee hebben gedaan. De training verplicht natuurlijk tot niks dus ook als je het nog even wil aanzien ben je van harte welkom.

18:30 - 19:30 uur: Diner

Na het volgen van de training, kan je daarna gelijk aansluiten bij het diner om elkaar beter te leren kennen. Voor €20,- krijg je een heerlijke vegan maaltijd, inclusief een drankje en thee en koffie. Vervolgens kan je aansluiten bij het hoofdprogramma met Bénédicte Ficq.

20:00-21:30 uur: Amsterdamse Iconen: Bénédicte Ficq

In de Grote Zaal gaan we een uur lang in gesprek met Bénédicte Ficq, na dit uur is er de mogelijkheid om vragen te stellen.

Over Bénédicte Ficq
Bénédicte Ficq (Goirle, 1957) is strafrechtadvocaat en woont in Amsterdam. Ze groeide op in Limburg en Zeeland en studeerde in 1986 af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een aantal jaren te hebben gewerkt bij een advocatenkantoor, startte ze in 1992 samen met een aantal partners een eigen kantoor gevestigd in Amsterdam: Ficq & Partners. BNNVARA volgde het kantoor anderhalf jaar lang en maakte daar de vierdelige docuserie ‘De Verdediging’ over.

Ficq pleitte in een aantal zaken die veel media-aandacht kregen, waaronder de zaak rondom de ‘balpenaffaire’ waarbij een student uit Leiden ervan werd verdacht zijn moeder om het leven te hebben gebracht met een balpen. In hoger beroep zorgde ze ervoor dat hij werd vrijgesproken. Daarnaast vertegenwoordigde ze onder anderen topcrimineel Dino Soerel, vastgoedbaas Jan-Dirk Paarlberg en kickbokser Badr Hari. Recent werkte Ficq aan een strafzaak tegen de tabaksindustrie waarvoor ze in 2018 samen met medestrijder en longkankerarts Wanda de Kanter werd uitgeroepen tot vrouw van het jaar door Opzij. Ficq trad op namens een groot aantal aangevers, waaronder kankerpatiënten en ziekenhuizen. Momenteel is ze bezig met een strafzaak tegen Tata Steel. Namens ruim 1.200 aangevers (waaronder 1o organisaties) deed ze aangifte tegen Tata Steel van een misdrijf van ziekmakende vervuiling.

Onlangs sloot ze zich aan bij Extinction Rebellion. Tijdens de A12-demonstratie eind januari werd ze opgepakt. Op 11 maart is er weer een nieuwe demonstratie van XR, waar Ficq ook bij is. Om hier aandacht voor te vragen doet ze graag mee aan Amsterdamse Iconen. Ze woont in Amsterdam en heeft twee volwassen kinderen.

ProgrammareeksAmsterdamse Iconen

Twee keer per maand gaan we op vrijdagavond een uur lang in gesprek met een iconische Amsterdammer.