In de nieuwe programmareeks ‘Amsterdamse Iconen’ ontvangen we elke editie een bijzondere Amsterdammer waarmee we in gesprek gaan over diens werk, leven en band met Amsterdam. De volgende icoon met wie we in gesprek gaan, is journalist en non-fictieschrijver Geert Mak. In 1985 schreef Mak zijn eerste boek, The Amsterdam Dream, over ‘het probleem Amsterdam’. Daarna volgden tal van boeken waarin de geschiedenis van Amsterdam, Nederland en Europa een prominente rol speelt. Voor zijn werk In Europa heeft hij naast boeken ook een televisieserie gemaakt. Waar komt Mak zijn fascinatie voor de geschiedenis vandaan en hoe kijkt hij naar het Amsterdam van vandaag?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over Geert Mak

Geert Mak (Vlaardingen, 4 december 1946), is journalist en non-fictieschrijver. Hij groeide op als jongste zoon in een gezin van een gereformeerd predikant in Friesland, studeerde rechten en sociologie aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. In zijn studententijd werkte hij als fractiemedewerker bij de toenmalige PSP. In 1973 werd hij docent staats- en vreemdelingenrecht aan de Universiteit van Utrecht. Van 1975 tot 1985 was hij redacteur van de Groene Amsterdammer, daarna was hij verbonden aan de buitenlandredactie van VPRO-radio en aan NRC Handelsblad waar hij zich vooral bezighield met stedelijke en immigratiepolitiek. Tegelijkertijd was hij actief in de groep journalisten en auteurs die zogenaamde literaire non-fictieboeken nieuw leven wilden inblazen.

In 1990 was hij een van de medeoprichters van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten en van het literaire non-fictieblad Atlas – de voorloper van de latere uitgeverij Atlas Contact. Kort daarop besloot hij zich vooral te richten op het schrijverschap. Hij richtte zich daarbij met name op reisverhalen en historische non-fictie – of een combinatie daarvan. Thema’s als stad-platteland, Europa en Amsterdam komen voortdurend terug in zijn werk dat in vele talen werd vertaald.

Dit programma is ontwikkeld door
Folkert Lodewijks
Programmamaker
De moderator van dit programma is
Natasja van den Berg
Moderator
Mediapartner
ProgrammareeksAmsterdamse Iconen

Twee keer per maand gaan we op vrijdagavond een uur lang in gesprek met een iconische Amsterdammer.