Tijdens deze nabeschouwing van de nationale herdenking zullen we in het eerste gedeelte reflecteren op de speeches en inhoud van de herdenking vanuit diverse invalshoeken. Op welke manier sluit het programma aan op verschillende leefwerelden van mensen en hoe kunnen we de relevantie voor vandaag begrijpen van deze herdenking? In het tweede gedeelte zullen we vooral reflecteren op de inclusiviteit van de herdenking. Want wie worden er herdacht en wie juist vergeten? En op welke manier heeft de 4 mei herdenking zich ook historisch ontwikkeld over tijd? Een gesprek met verschillende generaties en achtergronden, over wat de herdenking voor hun betekent en waarom herdenken belangrijk is.
Informatie Dag van Empathie:
De Dag van Empathie is een jaarlijks terugkerend moment op 3 mei waarop de diverse samenleving samenkomt om elkaar (opnieuw) te leren kennen. In de gehele maand mei vinden er tevens verschillende empathische activiteiten plaats in Nederland. Met de Dag van Empathie wil Stichting Nederland Wordt Beter zorgen voor meer empathie en verdraagzaamheid tussen de verschillende mensen en groepen in de samenleving. Door elkaars verhalen te horen en elkaar beter te leren kennen, ontstaat er meer empathie voor elkaar. Zo werken we aan een positieve basis voor een gezamenlijke toekomst voor iedereen in de samenleving.
Het is tijd voor een inclusieve herdenking van het einde van Nederlands-Indië, en Amsterdam kan daar volgens Lara Nuberg een rol in spelen.
Over de verzwegen geschiedenis van 4 mei.
Talloze Afro-Amerikaanse soldaten en bewoners uit de toenmalige Nederlandse kolonies hebben Nederland in de Tweede Wereldoorlog helpen bevrijden. Maar ze ontbreken in onze oorlogsfilms en bij herdenkingen. Tijd om stil te staan bij deze vergeten helden.
Report made by The Roberson Report
Medea Media in 2016
As the anniversary of Indonesian independence from the Netherlands approaches, a close look reveals a Dutch narrative that erases people along racial lines.
Het is weer tijd voor een nationaal evenement, wat betekent dat reactionair Nederland in een collectieve identiteitscrisis schiet. Mensen van kleur willen ook onderdeel zijn van de dodenherdenking, en dat kunnen we niet hebben.
In this interview with Chris de Ploeg we look at the coloniality and politics of the second world war commemoration in the Netherlands. We look at the question of who is being remembered, the eurocentricity of dutch history surrounding the second world war and the nationalism behind the dutch commemoration.
Dat duizenden vluchtelingen in Griekse kampen te midden van ratten en vlooien verkommeren in regen en kou is geen humanitair drama. Het is doordacht beleid. Europa wil dat vluchtelingen zich ongeacht hun verhaal zo onwelkom mogelijk voelen. Het is nooit anders geweest.
Three part l blog by Lievnath Faber, reflecting on the inclusivity of the national commemoration from jewish social activist and intersectional perspective.