Global Trends

Stikstof tot nadenken

Alles wat u moet weten over de stikstofproblematiek. Met o.a. Jan Willem Erisman en Johan Vollenbroek.
maandag 14 okt 2019, 20.00
ma 14 okt 2019, 20.00
IJ Zaal

Sinds de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) dit voorjaar heeft verworpen, is Nederland in de ban van een scheikundig element waar tot voor kort weinigen zich mee bezighielden. De veeteelt staat onder druk, bouwprojecten wankelen en de komst van Lelystad Airport is verder weg dan ooit. Hoe kwam het zover? Wat is stikstof eigenlijk? En wat zijn de mogelijke vervolgscenario’s?

Hoe ziet de avond eruit?

Jan Willem Erisman doet al decennia onderzoek naar de stikstofproblematiek. Sinds 2009 is hij bijzonder hoogleraar Integrale Stikstofstudies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Om onduidelijkheden en onjuistheden over stikstof uit de wereld te helpen, zal Jan Willem de avond openen met een kort college over het scheikundig element dat zoveel problemen veroorzaakt.

John Janssen, vegetatiekundige aan de Universiteit Wageningen, was samen met collega Joop Schaminée medeverantwoordelijk voor het aanwijzen van de ruim 160 Natura 2000-gebieden in Nederland. De stikstof die op deze beschermde natuurgebieden neerdaalt, is het probleem dat ons land nu zo bezighoudt. Met Janssen duiken we de natuur in. Hoe werden de Natura 2000-gebieden vastgesteld? Wat is het belang van de gebieden? En wat is het gevolg van de neerdalende stikstof?

Johan Vollenbroek is voorzitter van milieugroep Mobilisation for the Environment. Deze organisatie vocht samen met de Werkgroep Behoud De Peel en de Vereniging Leefmilieu met succes het Nederlandse stikstofbeleid aan bij het Europese Hof. De Raad van State was het met hem eens dat het Programma Aanpak Stikstof onwettig was en sindsdien is Nederland in de ‘stikstofcrisis’ beland. We praten met hem over de gebreken van de PAS en de rechtszaken die drie organisaties hebben gevoerd.

Anna Collignon is advocaat milieurecht bij Stibbe, een advocatenkantoor dat zich intensief bezighoudt met de stikstofproblematiek. Welke gevolgen heeft de uitspraak van de Raad van State en aan welke juridische knoppen kan er nog gedraaid worden?

Afsluitend richten met we de vier sprekers de blik op de toekomst. Hoe kan Nederland volgens hun uit de stikstofimpasse komen?

maandag 14 okt 2019, 20.00
IJ Zaal
Deze 125 mensen waren aanwezig