Sinds 1 januari 2024 is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op middelbare scholen, tenzij de mobiele telefoon nodig is. Scholen moeten zelf afspraken maken over het gebruik van de mobiele telefoon op school met leraren, ouders en leerlingen. Zodat iedereen weet wat de richtlijnen zijn. Tijdens deze avond gaan we met elkaar in gesprek en delen onze kennis en ervaring. Hoe hebben scholen de nieuwe afspraken in de praktijk uitgevoerd? Wat zijn de eerste ervaringen? Hoe reageren ouders, leerlingen en leraren? Dit zijn een aantal vragen die aan bod komen.

Over de sprekers

Marjolein Moorman is wethouder in de Gemeente Amsterdam (PvdA) en beheert de portefeuilles Onderwijs, Jeugd (zorg), Armoedebestrijding en Schuldhulpverlenin, Masterplan Zuidoost en Coördinatie Maatschappelijke voorzieningen.

Neurowetenschappers Yara Toenders (post-doc onderzoeker) & Kayla Green (promovenda) zijn beide verbonden aan het SYNC lab (Society, Youth Neuroscience Connected) van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze doen onderzoek naar het mentale welzijn van jongeren en staan aan de vooravond van een onderzoek over het smartphoneverbod op school. Het SYNC lab staat onder leiding van Eveline Crone, die het boek ‘Het puberende brein’ schreef. De neurowetenschappers leggen vanavond uit hoe het puberbrein werkt en wat er bekend is vanuit de wetenschap over de invloed van smartphonegebruik op mentaal welzijn en schoolprestaties.

Tom van Veen is rector-bestuurder van Het Amsterdams Lyceum, een school voor categoraal VWO-onderwijs. Deze school wachtte niet met het telefoonverbod tot 1 januari 2024 en weert al langer mobiele telefoons tijdens de les én de pauze.

Sjaak de Ridder is directeur van Kolom Praktijkcollege Noord, een praktijkschool waar ‘Leren door doen’ een belangrijk uitgangspunt is. Er is veel aandacht voor de praktijkontwikkeling van de leerling op het gebied van wonen, werken, vrije tijd en burgerschap.

Erik Ex is docent geschiedenis op het Cygnus Gymnasium. Hij werd verkozen tot leraar van het jaar 2022-2023. Hij schrijft columns in Trouw en schreef ook een column over het mobieltjesverbod.

Olin Eiloof is docent wiskunde op het Bindelmeer College, een vmbo-school in Zuid-Oost waar ze talentklassen aanbieden. Naast de reguliere lessen worden leerlingen gestimuleerd om te werken aan hun kook-, voetbal-, kunst- of dans-talent.

Aan dit programma neemt ook een reflectiepanel van leerlingen deel die hun licht laten schijnen op het smartphoneverbod.

Programma
19:30u - Inloop met koffie & thee
20:00u - Aanvang programma
21:30u - Einde programma

Met mogelijke uitloop tot 22:00u.

Dit programma is ontwikkeld door