In het programma ‘100 dagen in de vergeten wijk’ onderzoeken Tim den Besten en Nicolaas Veul hoe groot het sociale vangnet van Nederland nou echt is. Als stagiairs sociaal werk dompelen ze zich onder in de wijk Laak in Den Haag. Laak is één van de buurten die hoog scoren in de lijstjes over armoede, woningnood, racisme en eenzaamheid. Hun ervaringen leggen bloot waar de verzorgingsstaat te kort schiet en op welke manier vrijwilligers dit gat opvullen. De serie laat ons nogmaals zien hoe groot de opgave is om het vertrouwen van burgers terug te winnen. Tijdens deze avond gaan we in gesprek met bewoners, professionals, politici en vrijwilligersorganisaties, en onderzoeken we hoe de overheid en de samenleving ervoor kunnen zorgen dat burgers weer worden geholpen.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over het programma

Hoewel Laak op steenworp afstand ligt van zowel het stadsbestuur als het Binnenhof hebben bewoners niet het gevoel dat er echt naar hun problemen geluisterd wordt. En daar zijn ze niet alleen in. De afgelopen jaren is het vertrouwen in de overheid enorm gedaald. Wie net als Nicolaas en Tim een kijkje achter de voordeur neemt, ziet hoe de sociale problemen er anno 2024 uitzien. Doordat de overheid zich de afgelopen jaren steeds verder terug heeft getrokken, lijken burgers aan hun lot over gelaten. Vrijwilligers organisaties doen hun best dit gat op te vullen, maar hoe houdbaar is dit systeem? Tijdens deze avond gaan we in gesprek met bewoners, professionals, politici en vrijwilligersorganisaties en onderzoeken we hoe de overheid en de samenleving ervoor kunnen zorgen dat burgers weer worden geholpen.

Programma
20.00 - 20.10 - Interview met Nicolaas Veul

Met Nicolaas Veul blikken we terug op de docuserie. Hoe heeft hij de 100 dagen ervaren en wat hoopt hij dat de serie teweeg gaat brengen?

20.10 - 20.20 - Interview met Anna Custers

Anna Custers is hoogleraar armoede interventie aan de HvA. Haar werk richt zich op het beter begrijpen van armoede en schuldenproblematiek in allerlei verschijningsvormen. Samen met haar lectoraat onderzoekt ze welk soort interventies op het gebied van armoede effectief zijn. Tijdens het programma schets zijn de omvang van de armoede problematiek in Nederland en hoe de ondersteuning vanuit overheid en samenleving de afgelopen jaren is verandert.

20.20 - 21.00 - In gesprek met Linda Klee, Stella de Swart en Annemarieke van Egeraat

In de serie ondersteund Linda Klee Nicolaas en Tim bij hun stage in het Laakkwartier. Zelf is ze al 35 jaar actief als sociaal werkster. Als sociaal werkster houdt ze altijd haar ogen en oren open om te observeren hoe mensen een steuntje kunnen gebruiken. Vanuit de behoefte van bewoners zet ze zich in om voor de verbetering van de leefomgeving en de saamhorigheid.

Stella de Swart werkt als armoede- en schuldenexpert. Als ervaringsdeskundige schreef zo o.a. het boek ‘Armoede krijg je gratis‘ waarin ze vertelt hoe ze door een samenloop van omstandigheden in grote financiële problemen komt. Haar gevecht tegen de bureaucratie is een gevecht van jaren, waarbij ze verstrikt raakt in het web van ambtelijke regels en formulieren. Nu geeft ze mensen die in armoede leven advies over hoe je armoede en schulden kunt aanpakken, maar ook geeft ze inzicht aan beleidsmakers en mensen die werkzaam zijn in het sociale domein op het gebied van armoede.

Sterke wijken met een stevige sociale basis in zowel formele als informele netwerken. Dat is waar Annemarieke van Egeraat zich dagelijks voor inzet. Zij werkte 10 jaar geleden bij de gemeente en introduceerde right to challenge. En nu challenged zij, met warm Rotterdam, de gemeente. Warm Rotterdam ziet dat gemeentelijke informatie niet altijd aankomt bij bewoners. Warm Rotterdam gaat dat met informele organisaties oppakken. Samen met o.a. Faircasso ontwikkelde zijn het keurmerk GBO waardoor organisaties zeker weten dat een incassobureaus en schuldeisers op een humane manier schulden bij burgers vorderen.

21.00 - 21.10 - Intermezzo 'Stage voor beleidsmakers'

De serie ‘100 dagen in de vergeten wijk’ inspireerde Maarten Somers van Zeewaardig tot een opmerkelijk idee; een stage voor beleidsmakers.

21.10 - 21.55 - Panelgesprek over de verhouding tussen overheid en vrijwilligersorganisaties

Vanuit de kant van de vrijwilligersorganisaties zijn Jerzy Soetekouw (directeur Humanitas) en directeur van de Nederlandse organisatie van vrijwilligerswerk Joost van Alkemade (Vereniging NOV) aanwezig. Wat horen zij terug vanuit hun achterban en hoe kijken zij naar het samenspel tussen overheid en vrijwilligers organisaties?

Henriëtte Hulsebosch is sinds 2007 directeur van Kansfonds. Samen met het Kansfonds-team knokt ze voor échte oplossingen die mensen aan een thuis helpen. Hulsebosch is bestuurskundige en heeft ruim 20 jaar ervaring in de fondsenwereld. Ze vindt dakloosheid, armoede en uitsluiting onacceptabel. Verbindt graag alles en iedereen om mensen aan een beter bestaan te helpen. En inspireert anderen om dat ook te doen. Of je nou financier bent, beleidsmaker of iemand met een goed idee.

22.00 - Einde programma
Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Sjoerd van der Steen
Programmamaker en moderator