Dit programma is onderdeel van een drieluik gemaakt door The Turn Club en bouwt daarmee voort op ‘Een kunstenaarsmindset als leidraad’.
Over de sprekers
Merlijn Twaalfhoven is componist, schrijver, spreker. Verbindt met The Turn Club kunstenaars, veranderaars en bruggenbouwers aan urgente maatschappelijke vraagstukken. In zijn boek Het is aan ons, waarom we de kunstenaars in onszelf nodig hebben om de wereld te redden, laat hij zien hoe ieder van ons een rol van betekenis kan spelen bij het aanpakken van grote en kleine wereldproblemen als wij de kunstenaar in onszelf activeren. Hij is medeinitiator van de Sociaal Creatieve Raad, het Ministerie van de Toekomst, lid van de Akademie van Kunsten en initiatiefnemer van de Toekomstverkiezin.
Hans Schnitzler is filosoof publicist en columnist voor het onderzoeksjournalistieke platform Follow The Money. Daarnaast is hij regelmatig te gast bij televisie- en radioshows en is hij keynote spreker op bijeenkomsten over technologie ethiek en onderwijs. De invloed van digitalisering technologie en kunstmatige intelligentie op ons alledaagse leven staan centraal in zijn werk.In 2017 publiceerde hij het boek “Kleine filosofie van de digitale onthouding”. Dit boek is ontstaan uit wederzijdse inspiratie bij het begeleiden van studenten bij De Bildung Academie.
Kijk hier het vorige programma ‘Een kunstenaarsmindset als leidraad’ terug:
Mobiele telefoons moeten verboden worden op basis- en middelbare scholen. Dat wil het CDA. Nu is het nog zo dat scholen daar zelf regels voor opstellen, maar dat leidt vooral tot onduidelijkheid, vindt de partij. En daarom moet er één lijn getrokken worden voor heel Nederland.
Onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma zien weinig in het plan van het CDA om smartphones in de schoolklas wettelijk te verbieden. Ze vinden het belangrijk dat scholen hier zelf een lijn in bepalen.
CDA-Kamerlid René Peters liet woensdag tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting een proefballonnetje los: verbied mobiele telefoons in de klas.
Toen ik studeerde in de jaren tachtig was het bij sommige studenten populair om tijdens college te breien. Het leidde tot woede en frustratie van hoogleraren die het een zware belediging vonden voor hun erudiete colleges, en tevergeefs probeerden zij een breiverbod op de universiteit af te kondigen. Ik begreep totaal niet waar iedereen zich zo druk over maakte. Het enige probleem was dat de gemoedelijk tikkende breinaalden het nog moeilijker maakten bij sommige ultrasaaie colleges wakker te blijven.
Op de meeste middelbare scholen is de smartphone officieel niet toegestaan in de klas, en hangt er een kleed met vakjes bij de deur. Maar de ene leraar is wat consequenter dan de ander. De VO-raad zwengelt de discussie aan: ‘In sommige lessen bieden ze voordelen.’
Onderwijsminister Dennis Wiersma sluit het niet meer helemaal uit dat er een verbod komt om smartphones te gebruiken in de klas. In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone eigenstandig uit de klas te weren. Hij wil daarom in gesprek met onder meer scholen en staat open voor een verbod als daar grote behoefte aan is.
Een item uit de avondshow met Arjen Lubach
Het is een ergernis van docenten. Maar vooral scholieren lijden eronder: smartphones in de klas. Hoog tijd voor een landelijk smartphoneverbod.
Minister Wiersma gaat met scholen praten over het eventueel verbieden van mobieltjes in de klas. In de Tweede Kamer erkende hij dat mobieltjes de les kunnen verstoren, maar hij wees er ook op dat het aan scholen zelf is om daar beleid over te ontwikkelen. "Die ruimte is er en die ruimte pakken scholen ook."