In Amsterdam Stories brengen we je elke maand verschillende verhalen; van muziek, film, fotografie of poëzie. Verhalen over het gevoel van thuis, liefde, leed, nostalgie, en alledaagse bijzonderheden. Vanavond gaan we in gesprek met George Adegite over ‘SiMSALABiMS’, een reeks van stripverhalen, geïnspireerd door de verhalen van buurtbewoners uit de ‘Bims’. De strip is geschreven in Smibanese en bestaat uit geïllustreerde verhalen die direct herkenbaar zijn voor iedereen in de Bijlmer. Gedurende deze avond delen verschillende Bijlmer Natives naar aanleiding van ‘SiMSALABiMS’ verschillende verhalen over de cultuur, opgroeien en wonen in de ‘Bims’ – de pieken en de dalen, alles wat het leven bijzonder maakt.

Meer over SiMSALABiMS

SiMSALABiMS is een stripserie geïnspireerd op verhalen van inwoners van de Bijlmermeer, ook wel bekend als de ‘Bims’, om locals trots te maken op hun afkomst en de unieke cultuur vast te leggen. Elke aflevering is gebaseerd op een authentiek verhaal van een lokale inwoner. George Adegite neemt interviews af bij buurtbewoners. De verhalen zijn geschreven in Smibanese, de taal die in de buurt wordt gebruikt. Voor VPRO Dorst maakte George ook een soortgelijke documentaire serie ‘Bims in de Lobby’ over bewoners in de flat Geldershoofd. In drie korte afleveringen leert George de bewoners kennen, en luistert hij, terwijl ze de lift in- en uitstappen, naar hun verhalen. Hij vraagt zich af: wat doen die stigma’s met een buurt en de mensen die er wonen? En kloppen die vooroordelen wel met de werkelijkheid?

Meer over de sprekers

George Adegite is een illustrator, art-director, filmmaker en striptekenaar uit Amsterdam zuidoost. Van jongs af aan was hij geïnteresseerd in tekenen, strips en tekenfilms. Waar andere kids vroeger televisie keken, had George meer oog voor zijn eigen tekenfilm. Toen al wilde George zelf bepalen wat er op beeld kwam en liet hij zijn eigen tekeningen tot leven komen. Nog steeds ontstaan al zijn ideeën uit zijn schetsen, de ene keer is dat een creatief ontwerp voor het bureau Cablai die hij samen met Karim Khamis runt. De andere keer is het een verhaallijn die hij uittekent voor zijn stripverhaal SiMSALABiMS. De rode draad in zijn leven is dat hij zich volledig laat leiden door zijn creativiteit. Met zijn stripverhaal vertelt hij de verhalen van Bijlmer bewoners met een extra creatieve twist.

De Amsterdamse theatermaker Priscilla Vaudelle studeerde in 2013 af aan de opleiding Theaterdocent van de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans. Tijdens haar studie richtte zij samen met Tim van den Heuvel het collectief LostProject op. In haar werk geeft Priscilla zichtbaarheid aan mensen en verhalen die doorgaans geen podium vinden. Met snelle montages, muziek, spoken word, rap en dans zet ze de toon voor verhalen die recht uit het hart van de stad komen: krachtige, universele voorstellingen over actuele thema’s, zoals identiteit, seksualiteit, sociale druk en opvoeding, die veel weerklank vinden bij een divers publiek. In al deze projecten werkt zij samen met talentvolle jongeren uit alle wijken van de stad.

Dan Afrifa is een Ghanees-Amsterdamse schrijver, columnist, journalist en historicus. Hij publiceerde onder meer in De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en Het Parool. Dan noemt zichzelf een genrefluïde schrijver en hij schreef onder andere een columnreeks in 2021 over zijn verhuizing van de Bijlmer naar de binnenstad en recent een essay over hoe zijn relatie met de Bijlmer is veranderd sinds die verhuizing. Vanaf 2017 bracht hij vier verhalenboekjes in eigen beheer uit: Kumasi, Amsterdam, Paris en London. Momenteel rondt hij zijn master geschiedenis af aan de UvA.

In samenwerking met
Chanell Strijder
Stagiair Sociale Stad
De moderator van dit programma is
Dija Kabba
Moderator en podcastmaker
Mediapartner
ProgrammareeksAmsterdam Stories

In Amsterdam Stories brengen we je elke maand verschillende verhalen; van muziek, film, fotografie, of poëzie. Samen delen wij verhalen over het gevoel van thuis, liefde, leed, nostalgie, en alledaagse bijzonderheden.