In de transitie naar een meer participatieve en co-creatieve overheid ontstaan er in de stad een veelheid aan maatschappelijke initiatieven vanuit burgers en ondernemers die de samenwerking met de gemeente opzoeken en andersom. Dergelijke samenwerkingen starten doorgaans met veel enthousiasme, positieve energie en creatieve ideeën, georiënteerd op gedeelde belangen en ‘samensturen’. Na verloop van tijd ontstaan echter vaak schuring en spanning in de samenwerking. Een terugkerende oorzaak daarvan is betrokkenheid van aanpalende gemeentelijke diensten die een andere en meer conventionelere manier van werken volgen. In deze kennissessie kijken we naar wat samenwerking in deze gevallen zo moeilijk maakt en hoe we tot een oplossing kunnen komen?

Let op: ivm de huidige corona maatregelingen gaat de conferentie door in een LIVECAST format.

Dit programma is te volgen via de livestream op www.dezwijger.nl/live, en je kan actief meepraten via Zoom.

Klik hier om deel te nemen via Zoom.

Wil je netwerken met andere mensen uit het publiek?
Klik hier voor het online commons café

DossierCoöperatieven maken de stad
Group 5 Bloeiend

Tijdens het gesprek onderzoeken we twee initiatieven waarin samensturing en samenschuring plaatsvindt, specifiek rondom samenwerking tussen ondernemers en gemeente. Het eerste initiatief is gericht op circulair afvalbeleid in zelf-organisatie van een ondernemerscoöperatief. Bij dit initiatief, het Zero Waste Lab op Plein ’40-’45, hebben marktondernemers zich georganiseerd om circulaire afvalverwerking op te zetten, in samenwerking met de gemeentelijke vertegenwoordiging in stadsdeel Nieuw-West. Het tweede initiatief is uitvoeringsprogramma Aanpak Binnenstad, waarbij Stadsdeel Centrum prangende opgaven voor de binnenstad in co-creatie met ondernemers en bewoners tot uitvoering probeert te brengen. Beide initiatieven volgen zowel inhoudelijke gemeentelijke agenda’s, zoals op duurzaamheid en drukte, als de agenda democratisering, maar stuiten desondanks op weerstand. Hoe komt dat? Gedurende het onderzoekende gesprek laten we zien dat de schurende samenwerking vaak te herleiden is tot een confrontatie tussen verschillende manieren van denken en doen.

De sessie neemt de vorm aan van een rondetafel gesprek tussen vertegenwoordigers van het ondernemerscoöperatief en de gemeente. En uiteraard rekenen we ook op waardevolle bijdragen vanuit het publiek.

Online werkconferentie “Coöperatieven maken de stad”

Op maandag 17 januari 2022 (16-22 uur) verkennen we in verschillende LIVECAST sessies, online brainstorms en plenaire programma’s de potentie van de coöperatieve beweging in de stad en land. Luister, kijk en praat online mee tijdens de werkconferentie Coöperatieven maken de stad.

Dit programma gaat over
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Natasja van den Berg
Moderator
ProgrammareeksCoöperatieven maken de stad

Samen met bewoners, onderzoekers, ambtenaren en politici, verkennen we op 17 januari 2022 de potentie van de coöperatieve beweging in de stad en land.