We zien steeds vaker dat grote sociale mediaplatforms beperkingen opleggen aan activisten en mensen die strijden voor een rechtvaardigere wereld, bijvoorbeeld door shadowbanning en het verwijderen van berichten. Activisten zoeken daarom naar creatieve manieren om hun mening en boodschap online te blijven delen. Maar is teruggrijpen op ‘morsecodes’ de oplossing, of moeten we ons juist niet conformeren aan de beperkingen van het online systeem en juist terugvechten zoals we dat ook doen tegen het offline systeem? Als we kiezen voor verzet, hoe pakken we dat aan en wie zijn onze bondgenoten in de strijd tegen de macht van grote techbedrijven? We nodigen je uit om deel te nemen aan dit belangrijke gesprek over online censuur. Heb jij ook te maken met censuur? Op welke onderwerpen, sleutelwoorden of afbeeldingen ervaar je dit en wat doe je om dit te voorkomen? Wat zou je graag veranderd zien?

Een structureel probleem

Vanaf de start van Nederland Wordt Beter ervaart de beweging structureel online censuur. Zo verdwenen er posts en werden we meermaals bedreigd met het sluiten van accounts gelinkt aan NLWB, zoals KOZP (Instagram) en Zwarte Piet is Racisme (Facebook). Tijdens de BLM demonstraties in 2020 werden diverse accounts en posts van individuen en organisaties tegen institutioneel racisme en politiegeweld geblokkeerd of beperkt. Parallel zien we al jaren hetzelfde gebeuren bij pro-Palestina online uitingen. Ook bij Pro-Palestina accounts zien we reacties, posts en accounts verdwijnen.

Naar aanleiding van de toenemende zorgen over machtsmisbruik door online mediabedrijven ten aanzien van online activisme heeft de beweging Nederland Wordt Beter samen met PILP in 2023 de handen ineen geslagen. Er worden manieren gezocht om (juridische) stappen te ondernemen tegen Facebook / Meta ten aanzien van hun beleid waar dit het recht op vrijheid van meningsuiting raakt. Omdat wij niet de enigen zijn die hierdoor worden geraakt, willen wij samen met ervaringsdeskundigen en organisaties bespreken hoe social media censuur ervaren wordt en wat we hier als collectief tegen kunnen doen.