Afgelopen week protesteerden demonstranten in Amsterdam tegen samenwerking van de UvA met Israëlische instellingen, vanwege de zich afspelende terreur op Palestijnen in Gaza. Volgens VN-rapporteur Francesca Albanese zijn daar “redelijke gronden om aan te nemen dat de drempel die het plegen van de misdaad van genocide aangeeft, is bereikt”. Genocide is door de Verenigde Naties unaniem aangenomen als ernstig misdrijf tegen de mensheid. Artikel 90 van de Nederlandse grondwet gebiedt dat “de regering zich actief inzet voor de bevordering van de internationale rechtsorde”. In Artikel 9 staat dat “iedereen en iedere groep het recht [heeft] om in het openbaar bij elkaar te komen, bijvoorbeeld voor een vergadering of een betoging of een demonstratie”. Toch vond tijdens de protesten buitenproportioneel politiegeweld plaats op last van de driehoek: de Amsterdamse burgemeester, officier van justitie en politiechef. Tijdens het uitoefenen van hun recht op geweldloze demonstratie in de publieke ruimte heeft de politie ook bezoekers, stagiairs en medewerkers van Pakhuis de Zwijger geslagen.

Hoe verhouden de keuzes van de Nederlandse en Amsterdamse overheid zich tot het internationaal recht en de grondwet? Wat betekent het als het democratische recht op demonstratie wordt geschonden? En wat zijn de gevolgen als media schendingen van Artikel 9 en 90 onderbelicht laten? In gesprek met een jurist, journalist, gemeenteraadslid, mensenrechtenorganisatie, UvA-medewerker en ervaringsdeskundige student-activist.

 

 

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.
Met in dit programma
Maya-Nora Saaid
Moderator, social media producer and journalist for Middle East Eye
Jelle Klaas
Mensenrechtenadvocaat bij PILP
Marjolein Kuijers
Beleidsmedewerker Demonstratierecht bij Amnesty
Rébecca Franco
Post-doctoraal onderzoeker en docent Sociologie UvA
Nilab Ahmadi
Gemeenteraadslid Amsterdam Lijst De Vonk
Danique van den Breemen
Stagiair programmamaker Sociale stad
Marisella De Cuba
Medeoprichter van Stichting We Promise, een actieve Kick Out Zwarte Piet-activist en klachtbehandelaar bij Controle Alt Delete
Rosa*
Student UvA

Over de sprekers

Maya-Nora Saaid is journalist en producer bij Middle East Eye: een in Londen gevestigde onafhankelijke nieuwswebsite over het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Maya Nora behandelt gelijke rechten voor minderheden, vluchtelingen, politiek, geschiedenis en cultuur op TikTok.

Jelle Klaas is mensenrechtenadvocaat en werkzaam voor PILP. PILP voert strategische rechtszaken voor mensenrechten in Nederland uit, onder andere over etnisch profileren, privacy en veel rondom het recht op demonstratie. Hij stond verschillende demonstranten en activistische organisaties bij.

Marjolein Kuijers is beleidsmedewerker Demonstratierecht bij Amnesty Nederland. Ze heeft bijna vijftien jaar ervaring in mensenrechten NGOs in Nederland en Latijns-Amerika, met de afgelopen acht jaar een focus op het demonstratierecht en vrijheid van meningsuiting in Nederland. Voor ze bij Amnesty begon werkte ze ondermeer bij PILP op hetzelfde onderwerp. Voor beide organisaties heeft ze veelvuldig de inzet van waarnemers bij demonstraties gecoördineerd; zo ook afgelopen woensdag bij de UvA-protesten.

Rébecca Franco is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het Amsterdam Institute for Social Science Research van de Universiteit van Amsterdam, waar zij onderzoek doet naar de platformisering van sekswerk. Eerder schreef zij een proefschrift en publiceerde zij over constructies van ras in de regulering van intimiteiten. Haar onderzoek richt zich in bredere zin op de regulering van seks en intimiteit.

Nilab Ahmadi is Amsterdams gemeenteraadslid voor de Lijst Ahmadi-Veldhuyzen. Voorheen was zij raadslid en beleidsmedewerker bij de Amsterdamse fractie van BIJ1. Daarnaast is zij algemeen en strategisch leidinggevende bij STIL Utrecht, een hulporganisatie voor mensen zonder verblijfsvergunning.

Marisella de Cuba is antiracisme-activist bij onder andere Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en klachtbehandelaar bij Controle Alt Delete. KOZP kreeg in de beginjaren veel politiegeweld te verduren. Inmiddels komt het geweld vaker van omstanders, met als dieptepunt november 2022 in Staphorst, waar demonstranten van KOZP werden aangevallen door een woedende menigte. De politie greep niet in. Leden van KOZP werden sinds 2013 twee keer zo vaak gearresteerd als hun tegenstanders. Sinds De Cuba begon als activist werden haar gegevens al honderden keren door de politie opgevraagd, en kwam ze in het systeem van ‘complexe probleemgevallen’, bedoeld voor ex-gedetineerden of radicaliserende personen.

Danique van den Breemen is student Toegepaste Psychologie, woonachtig in Amsterdam en stagiair-programmamaker bij Pakhuis de Zwijger. Ze was aanwezig bij de studentenprotesten op de UvA-campus. Daar werd zij op woensdag 8 mei door politieagenten op haar hoofd geslagen, met verwondingen en een hersenschudding als gevolg.

Rosa* (naam gefingeerd omwille van veiligheidsoverwegingen) is student aan de Universiteit van Amsterdam en mede-organisator van de studentenprotesten in mei 2024.

Dit programma is ontwikkeld door
ProgrammareeksJustice for Palestine

The Justice for Palestine series will focus upon the broader historic- and present-day context of colonisation, apartheid and military occupation that preceded the horrific October 7th attacks and the relentless bombardments of the Gaza strip that followed. By starting these dialogues, we aim to focus on envisioning sustainable solutions for justice, equality and peace in Historic Palestine for all people who are living there.