Sinds 20 jaar is er weer een bioscoop in stadsdeel Nieuw-West, namelijk Cinema De Vlugt! Tijdens IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) host New Metropolis Nieuw-West in samenwerking met verschillende wijkpartners de nagesprekken van een selectie films die wordt getoond in Cinema De Vlugt. In deze gesprekken gaan we aan de hand van de getoonde documentaire met speciale gasten in op de opgaven en uitdagingen die relevant zijn in het stadsdeel.

Met in dit programma

De Ambassadeurs van Amsterdam hebben een programma samengesteld rondom de film ‘Racist Trees’. De film, door filmmakers Sara Newens en Mina T. Son, legt een merkwaardige en decennialange strijd uit in de zwarte wijk Crossley Tract in Palm Springs, rondom de vraag: kan een boom racistisch zijn? Drie Ambassadeurs gaan na de film in gesprek over de rol van racisme in het aankaarten en oplossen van maatschappelijke problemen.

Met een speciale actiecode kun je deze vertoning bezoeken voor €5,75 (50% van de reguliere ticketprijs). Geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Meer over deze documentaire

Kan een boom racistisch zijn? Over het antwoord op die vraag werd een aantal jaren geleden op Fox News gedebatteerd. Inzet van de discussie was een rij tamarisken langs een enorm golfterrein in Palm Springs, die de wijk Crossley Tract aan het zicht onttrok. Ooit was dit een overwegend zwarte wijk, genoemd naar oprichter Lawrence Crossley, die zich bijna een eeuw geleden als een van de eerste zwarte inwoners vestigde in het toen hagelwitte toeristenparadijs.

Volgens de inwoners van Crossley Tract waren de bomen instrumenteel in een beleid van segregatie. Het verzoek om de bomen te verwijderen werd door het stadsbestuur keer op keer afgewezen, tot de buurt een witte woordvoerder vond in de persoon van Trae Daniel.

In vijf hoofdstukken wordt de even bizarre als complexe geschiedenis van het bomengeschil als een ui afgepeld. Gezeten in hun achtertuinen, komen voor- en tegenstanders uitgebreid aan het woord. Wanneer met klem wordt uitgesproken dat institutioneel racisme in het liberale Palm Springs niet bestaat, is het openslaan van een paar inktzwarte bladzijden uit de lokale geschiedenis voldoende om die claim te weerleggen.

In samenwerking met
Partners