Sinds 20 jaar is er weer een bioscoop in stadsdeel Nieuw-West, namelijk Cinema De Vlugt! Tijdens IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) host New Metropolis Nieuw-West in samenwerking met verschillende wijkpartners de nagesprekken van een selectie films die wordt getoond in Cinema De Vlugt. In deze gesprekken gaan we aan de hand van de getoonde documentaire met speciale gasten in op de opgaven en uitdagingen die relevant zijn in het stadsdeel.

In deze film vertellen vier Amsterdamse moeders hoe hun zoon door foute keuzes in de justitiële molen belandde en te maken kreeg met de stigmatiserende, preventieve Top400-aanpak. Ondanks onmacht en frustratie blijven ze vechten voor hun kind. Na de film gaat Myriam Sahraoui in gesprek met een vertegenwoordiger van de politie die direct betrokken is bij het Top-400 dossier.

Met een speciale actiecode kun je deze vertoning bezoeken voor €5,75 (50% van de reguliere ticketprijs). Geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Meer over deze documentaire

Vier moeders vertellen hoe hun zoon door foute vrienden, een trauma of intimidatie door een bende in crimineel vaarwater terechtkwam. De vergrijpen zijn klein, hun betrokkenheid is niet altijd bewezen en soms zijn ze alleen getuige van een misdaad. Maar de preventieve Top400-behandeling die de gemeente Amsterdam hen opdringt, brengt ze van de regen in de drup.

De moeders worden gegijzeld door een bureaucratie die hun gezinsleven volledig ontwricht. De directe omgeving bestempelt hen als slechte opvoeders en de politie behandelt hen soms zelfs als medeplichtige. Om hun identiteit te beschermen komen de moeders niet zelf in beeld, maar hun stem is wel te horen. Hun rol wordt gespeeld door nasynchroniserende acteurs.

Behalve een uiting van onmacht, frustratie en woede zijn hun verhalen een aanklacht tegen het gebruik van algoritmes bij het voorspellen van crimineel gedrag. Deze vorm van misdaadpreventie werkt bijzonder stigmatiserend en discrimineert gekleurde jongens uit sociaal-economisch zwakke groepen.

Deze documentaire is genomineerd voor de IDFA Award for Best Dutch Film.