QueerXpress staat deze keer in het teken van veiligheid en in het bijzonder Gender Based Violence (GBV), oftewel, gendergerelateerd geweld. Het gesprek is georganiseerd door queer vrouwen en is voor iedereen toegankelijk. Tijdens het gesprek wordt GBV op een interactionele wijzen onderzocht en besproken. In de uitzending praten we met stakeholders en bondgenoten over hoe we in de gedeelde strijd samen tegen gender gerelateerd geweld kunnen optrekken. Praat jij ook mee?
Locatie: New Metropolis Metropolis Nieuw-West (Burgemeester Rendorpstraat 1, 1064 LH, Amsterdam).
Tijdens deze vierde editie van de QueerXpress gaat Mireille de Ridder in gesprek met Emre Ünver, Barbara Oud en Sarita Bajnath.
Over de sprekers
Emre Ünver is politicus en stadsdeelbestuurder in Amsterdam Nieuw-West. Hij is sinds 2018 voorzitter van het stadsdeel werkt aan het versterken van de buurtgemeenschap door initiatieven te ondersteunen die bewoners van diverse achtergronden verbinden en de leefbaarheid verbeteren. Met een focus op veiligheid, onderwijs, en sociaal welzijn richt Ünver zich op de specifieke behoeften van Nieuw-West, met name op het gebied van gelijke kansen onder buurtbewoners.
Barbara Oud zet zich met passie in voor een inclusieve samenleving waarin diversiteit wordt gevierd en iedereen de ruimte krijgt om zichzelf te zijn. Ze werkt als zelfstandig ondernemer en begeleidt organisaties bij het ontwikkelen van inclusiever beleid. Met kernwaarden zoals inclusie, verbinding en emancipatie richt zij zich op maatschappelijke projecten die bijdragen aan haar visie. Door open te luisteren en zonder oordeel te handelen, bouwt zij aan een wereld waarin iedereen een plek heeft.
Sarita Bajnath is een expert op het gebied van diversiteit en inclusie, met een focus op bewustwording rondom onbewuste vooroordelen. Ze verzorgt trainingen en trajecten gericht op thema’s als etniciteit, gender, en intersectionaliteit. Sarita benadrukt het belang van persoonlijke verhalen binnen bredere maatschappelijke systemen en werkt samen met organisaties om inclusie integraal te implementeren. Haar aanpak kenmerkt zich door het verbinden van mensen en perspectieven, met als doel een inclusieve en rechtvaardige samenleving.
Over Stichting OndersteBoven
Stichting OndersteBoven zet zich al sinds 2006 in voor de zichtbaarheid van vrouwen met een andere dan heteroseksuele voorkeur en/of cis (gender-) identiteit; bij welke letter van de LGBTQI-lettersoep zij ook horen. Zij blijft net zolang bevragen, trekken, porren en inspireren totdat er echt wat wordt gedaan voor vrouwen met lesbische gevoelens. Zichtbaarheid en versterking van de LBTQI-community is steeds de rode draad in het werk van Stichting OndersteBoven. Praktisch gezien uit zich dat in initiatieven zoals een tweejaarlijkse LesbICOONingin verkiezing, de Trotse Lesboot op Pride Amsterdam, diverse inhoudelijke bijeenkomsten, workshops en onderzoek naar de LBTQI-gemeenschap.
Over de moderator
Mireille de Ridder is werkzaam als pensioenconsulent en ondersteunt werkenden in de Metaal en Techniek om zich als een echte pensioendetective goed voor te bereiden op “de langste vakantie van je leven”. Ze is de bedenker en producent van het tweedaagse festival Polderheuvel Pride, de talkshows Power Vrouwen Hour en QueerXpress, die ze ook presenteert. Ze zet zich in voor het behoud van het landelijke gebied in Amsterdam Nieuw-West als lid van de Dorpsraad Sloten-Oud Osdorp.