In 2009 was er voor het eerst een vrouwenprogramma tijdens Pride in Amsterdam. Enkele vrouwen waren het zat dat Pride alleen maar over mannen leek te gaan. LesBian Pride, tegenwoordig Women & Pride, was een baanbrekend initiatief dat nog altijd nodig is. Met een activistisch, vrolijk, sportief, cultureel en feestelijk programma maakten en maken lesbische, biseksuele en transgender vrouwen zichzelf zichtbaar. Deze avond blikt Mireille de Ridder daarom terug én kijkt vooruit met verschillende sleutelfiguren uit deze 15 jaar. Wat zijn hoogtepunten uit de beweging en welke uitdagingen waren er? Wat is de impact (geweest) op de LHBTIQ+-gemeenschap en de vrouwenbeweging? En wat is er nodig voor de toekomst?

Locatie: New Metropolis Metropolis Nieuw-West (Burgemeester Rendorpstraat 1, 1064 LH, Amsterdam).

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Tijdens deze derde editie van de QueerXpress gaat Mireille de Ridder in gesprek met Stan Steenkamp-Faaij, Marije Cornelissen (UN Women Nederland & Pride Amsterdam), Dinah Bons en Puck Overhaart (Dyke March Amsterdam).

Over Stichting OndersteBoven

Stichting OndersteBoven zet zich al sinds 2006 in voor de zichtbaarheid van vrouwen met een andere dan heteroseksuele voorkeur en/of cis (gender-) identiteit; bij welke letter van de LGBTQI-lettersoep zij ook horen. Zij blijft net zolang bevragen, trekken, porren en inspireren totdat er echt wat wordt gedaan voor vrouwen met lesbische gevoelens. Zichtbaarheid en versterking van de LBTQI-community is steeds de rode draad in het werk van Stichting OndersteBoven. Praktisch gezien uit zich dat in initiatieven zoals een tweejaarlijkse LesbICOONingin verkiezing, de Trotse Lesboot op Pride Amsterdam, diverse inhoudelijke bijeenkomsten, workshops en onderzoek naar de LBTQI-gemeenschap.

Over de moderator

Mireille de Ridder is werkzaam als pensioenconsulent en ondersteunt werkenden in de Metaal en Techniek om zich als een echte pensioendetective goed voor te bereiden op “de langste vakantie van je leven”. Ze is de bedenker en producent van het tweedaagse festival Polderheuvel Pride, de talkshows Power Vrouwen Hour en QueerXpress, die ze ook presenteert. Ze zet zich in voor het behoud van het landelijke gebied in Amsterdam Nieuw-West als lid van de Dorpsraad Sloten-Oud Osdorp.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Mireille de Ridder
Pensioenconsulent | Programmamaker | Presentator | Lid van Dorpsraad Sloten-Oud Osdorp
Mediapartners