De Stad
Global Trends
Pride 3

Proefrechtszaak: de Nashville-verklaring

Wat zijn de grenzen van de vrijheden van meningsuiting en godsdienst?
vrijdag 25 jan, 20.00
vr 25 jan, 20.00
Studio
Reageer
Volg dit programma via de livestream

Naar aanleiding van de omstreden Nashville-verklaring organiseert Pakhuis de Zwijger een proefrechtszaak. Wij vragen ons af, mogen we in de moderne samenleving alles zeggen. Hoe moet je omgaan met onverdraagzaamheid? En botsen in deze verklaring de vrijheden van meningsuiting en godsdienst met artikel 1 van de Grondwet? Samen met juristen, politici, theologen en het publiek gaan wij op zoek naar antwoorden op deze moeilijke vragen.

  • Boris Dittrich is schrijver, mensenrechtenactivist, politicus en voormalig Global Advocacy Director van het Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender (LGBT) rights-programma voor Human Rights Watch. Hij houdt zich bezig met gelijkberechtiging en non-discriminatie van LHBT-ers.
  • Kai Pattipilohy is Creatief Directeur bij Diversion. Diversion staat voor het blootleggen én bespreekbaar maken van botsende waarden. Diversion doet dit onder meer door het lesprogramma ‘Gelijk=Gelijk?’ dat in 2015 de LHBT-innovatieprijs won. Hier maken onder andere homoseksuele peer educators taboes bespreekbaar in het primair en voortgezet onderwijs.
  • Sidney Smeets is advocaat en opiniemaker op het gebied van strafrecht, mensenrechten en LHBT-rechten. Ook verleent hij bijstand aan slachtoffers van anti-LHBT geweld zoals het Arnhemse anti-homogeweld.
  • Janneke Stegeman was in 2017 Theoloog des Vaderlands. Hoe kijkt zij aan tegen de Nashville-uitspraken?
  • Gijsbert Oonk is Universitair hoofddocent in Geschiedenis van niet-westerse samenlevingen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is gespecialiseerd in onderzoeksthema’s omtrent migratie, burgerschap, nationaliteit en identiteit.
  • Rogier Havelaar is momenteel werkzaam als directeur stadslogistiek bij PostNL, waar hij ook deel uitmaakt het bestuur van PostNL Pride, het LHBT-netwerk van PostNL. Hij is zowel homo als Christen en kent beide minderheidsgroepen goed.
  • Glenn Helberg is psychiater en activist. In Zomergasten sprak hij open over zijn homoseksualiteit. Hoe kijkt hij naar de Nahsville uitpsraken en hoe moeten we volgens hem als samenleving met deze geluiden omgaan?
vrijdag 25 jan, 20.00
Studio
Reserveer
Deze 38 mensen zijn aanwezig