Wat is een coöperatie eigenlijk precies? Wat voor toegevoegde waarde biedt het initiatiefnemer en stad? En wat is ervoor nodig om dit model een sterke schakel in de samenwerking tussen burger en overheid te laten zijn? Tijdens de plenaire kick-off van de werkconferentie “Coöperatieven maken de stad” gaan we met initiatiefnemers, experts en politici uit binnen- en buitenland in gesprek over de kracht, betekenis en de toekomst van de coöperatieve beweging.

Dit programma is te volgen via de livestream op www.dezwijger.nl/live, en je kan actief meepraten via Zoom.

Klik hier om deel te nemen via Zoom.

Wil je netwerken met andere mensen uit het publiek?
Klik hier voor het online commons café

DossierCoöperatieven maken de stad
Group 5 Bloeiend

Over de sprekers

Marleen Stikker is internetpionier in hart en nieren. In 1993 richtte zij ‘De Digitale Stad’ op, de eerste virtuele community die vrije toegang tot het internet in Amsterdam mogelijk maakte. Daarnaast is Stikker mede-orichter van onderzoeksinstelling Waag. Waag opereert op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. Het verkent de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën vanuit de waarden open, fair & inclusive.

Bianca Ernst werkt, bouwt en verbindt aan de transitie naar circulaire economie. Dit doet ze vanuit 3 invalshoeken met 3 verschillende initiatieven. Het Hof van Cartesius is een allround circulaire proeftuin van creatieve makers, Buurman Utrecht fungeert als bouwmarkt en werkplaats voor gebruikte materialen en met Cistain geeft ze advies over de implementatie van circulaire transformaties en gebiedsontwikkeling.

Christian Iaione is mede-oprichter van de LABoratory for the GOVernance of the City as a Commons. LabGov is een internationaal netwerk van theoretische, empirsche en toegepaste onderzoeksplatforms die zich bezighouden met het verkennen en ontwikkelen van methoden, beleid en projecten gericht op gedeeld en gezamenlijk beheer van stedelijke ruimten en hulpbronnen.

Tine de Moor is professor of Social Enterprise and Institutions for Collective Action Department of Business-Society Management bij de Rotterdam School of Management, dat onderdeel is van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Moor doet onderzoek naar vraagstukken die gericht zijn op Collective Action in het heden en verleden. Ze is voorzitter geweest van de International Association for the Study of the Commons en heeft het peer-reviewed International Journal of the Commons opgezet en treedt op als expert in verschillende nationale en internationale besturen.

Barbara König is directeur van de non-profit Genossenschaftsforum e.V. in Berlijn, waar ze zich inzet om de voordelen en het potentieel van coöperatieve huisvesting voor stedelijke ontwikkeling effectiever te promoten. De vereniging vertegenwoordigt momenteel 49 woningcoöperaties in Berlijn en Potsdam. Daarnaast zit Barbara König in de Raad van bestuur van de jonge Berlijnse wooncoöperatie Bremer Höhe eG. Ze heeft een achtergrond in architectuur en stedenbouwkunde en stadssociologie.

Hans Krikke is betrokken bij de Stichting Samenwonen Samenleven en de buurtcommunity Ru Pare. Ru Pare fungeert als incubator en sponsor (in de afgelopen 3 jaar met meer dan €200.000 euro) van coöperatieve initiatieven, zoals “Westerlicht” (richt zich op duurzaamheid en energie, en armoede/werkgelegenheid), “Samen aan de Slag” (richt zich op werkgelegenheid), en “Samen leren in de wijk” -een coöperatie in ontwikkeling bestaande uit basisscholen en wijkpartners (bewonersinitiatieven). Op haar beurt is de energiecoöperatie Westerlicht weer de hefboom van andere energiecoöperaties op wijkniveau, zoals coöperatie “Oostoever Duurzaam in ontwikkeling”.

Marieke van Doorninck is wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid voor de gemeente Amsterdam. Sinds 2004 zet zij zich al in voor GroenLinks Amsterdam waar ze begon als lid van het federatiebestuur en later als bestuurslid van het Feministisch Netwerk van GroenLinks en als gemeenteraadslid voor GroenLinks.

Online werkconferentie “Coöperatieven maken de stad”

Op maandag 17 januari 2022 (16-22 uur) verkennen we in verschillende LIVECAST sessies, online brainstorms en plenaire programma’s de potentie van de coöperatieve beweging in de stad en land. Luister, kijk en praat online mee tijdens de werkconferentie Coöperatieven maken de stad.

Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
De moderator van dit programma is
Natasja van den Berg
Moderator
ProgrammareeksCoöperatieven maken de stad

Samen met bewoners, onderzoekers, ambtenaren en politici, verkennen we op 17 januari 2022 de potentie van de coöperatieve beweging in de stad en land.