De mens probeert al eeuwenlang de reproductiecyclus van de paling te doorgronden. Tot de dag van vandaag is het mysterie rond de voorplanting van deze vis nog niet opgelost. De film Palingdans volgt biologen die op onderzoek gaan naar de geboortegrond nabij Bermuda en investeerders in Volendam die glasaal proberen te kweken in een laboratorium. Ondertussen , waar men in een laboratorium de palinglarven tot volwassen alen poogt te kweken. Ondertussen geniet Kenichi Ikeda in een palingrestaurant in de hypermoderne havenwijk van Tokyo van een ceremonie van chefkok Kanejiro Kanemoto. Uiteraard mag ook onze eigen palingrooktraditie niet ontbreken. Zullen we onze consumptie van de paling zeker stellen met de ontknoping van het voortplantingsgeheim of zal onze overheersing van natuur de oervis verder bedreigen?

We gaan in gesprek over dit raadselachtige dier met de regisseur en andere palingexperts.

Over de sprekers:

Hans Dortmans is documentaire researcher, regisseur en scenarist. Na een studie cultuur- en godsdienstpsychologie is hij werkzaam als freelance researcher, ontwikkelaar en scripteditor o.a. bij PvH Film en Submarine. Hij is co-auteur van meer dan 40 documentaires, waaronder de met de Prix Europe bekroonde serie In Europa.

Mohammed Benzakour is naast schrijver ook columnist, journalist, visser, schaker, imker en amateur-astronoom. Van zijn hand verschenen onder meer de prijswinnende roman Yemma (2013), De koning komt (2015), het Berbers spreekwoordenboek TIen op een ezel (2018), en De ogen van Fadil (2020) een fabelachtige verhalenbundel. Benzakour schreef eerder over zijn vader in de Volkskrant.

Mohammed is essayist voor het Literatuurmuseum en heeft een vaste column in NRC Handelsblad over vissen. Als eigenzinnig opiniemaker stelt hij regelmatig kwesties op het breukvlak van cultuur, religie en klimaat aan de orde.