Al tientallen jaren strijden milieuorganisaties en beroepsvissers over het gebruik van de Noordzee. Zorgen over overbevissing en afnemende biodiversiteit zetten de visserij steeds meer onder druk. Met de Brexit-beperkingen, het verbod op pulsvissen en de kosten voor verduurzaming is een toekomst als beroepsvisser steeds moeilijker voor te stellen. Toch werken er door het hele land mensen aan nieuwe oplossingen voor de sector. Oplossingen die een toekomst beloven waarin iedereen tevreden is: genieten van een lekkerbekje én van een gezonde, bio-diverse Noordzee. VPRO Tegenlicht onderzoekt of zo’n toekomst inderdaad mogelijk is en of er in die toekomst ook weer ruimte is voor de vleet. Een reuzenrog die ooit het icoon van de Noordzee was, maar sinds de komst van de intensieve visserij uit onze kustwateren is verdwenen.
De Tegenlicht uitzending ‘Vissen naar de toekomst‘ wordt op NPO2 uitgezonden op zondag 14 november om 22:05u.
Veel vissers kampen met tegenvallende inkomsten en ondertussen moeten ze ook flink investeren om duurzamer te vissen. Bijvoorbeeld met speciale netten die minder ongewenste bijvangst hebben, of boten die minder CO2 uitstoten. “Met de huidige onkosten die we hebben, krijgen we nu eigenlijk een euro per kilo te weinig.”
Onze activiteiten in de Noordzee hebben grote delen van het ecosysteem onder water verwoest. Maar er is een manier om het tij te keren: windmolens.